Έτοιμη για λύση πριν την 1η Ιουλίου 2012, διαμηνύει η τουρκική πλευρά

22:22 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μηνύματα προς την ε/κ πλευρά για επίτευξη λύσης πριν από την 1η Ιουλίου 2012 αλλά και για τα «οικονομικά οφέλη» που θα προκύψουν από ενδεχόμενη λύση, έστειλαν αξιωματούχοι της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου υδατοφράκτη, στον οποίο θα αποθηκεύεται νερό που θα μεταφέρεται με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το φράγμα είναι χωρητικότητας 26,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο

του 2014. Περίπου το μισό από τα 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού που θα μεταφέρονται στα κατεχόμενα θα χρησιμοποιείται για ύδρευση και το υπόλοιπο για άρδευση.

Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους της τουρκικής Κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι και ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος Φεϊσέλ Ερογλου.

Σε δηλώσεις του, ο Μπεσίρ Αταλάι αναφέρθηκε σε κρίσιμη φάση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί λύση πριν από την 1η Ιουλίου 2012.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε παράλληλα, ότι η τ/κ πλευρά έδειξε μέσω του σχεδίου Ανάν ότι επιθυμεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο, με πολιτική ισότητα στη βάση των κριτηρίων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αταλάι είπε επίσης ότι αν οι Ε/κ περιμένουν να αποδεχθεί η τ/κ πλευρά να γίνει μειονότητα, τότε θα περιμένουν για πολύ ακόμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πάντα θα στηρίζει τους Τ/κ πολιτικά και οικονομικά.

Είπε επίσης ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία είναι ο φυσικός της γείτονας και ότι ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος με τους Τ/κ και με ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία θα είναι προς όφελός τους και θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από το φυσικό πλούτο του νησιού πιο αποτελεσματικά.

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση ενός συνεταιρισμού, το έργο θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο συνιστώντων κρατών, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, το έργο θα βοηθήσει δύο γειτονικές «χώρες» κατά την έκφρασή του να έχουν καλύτερη συνεργασία.

«Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά πήρε ρεύμα από τα κατεχόμενα.

Ανέφερε επίσης ότι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία είναι πολύ σημαντικήά για την Κύπρο και κάλεσε την ε/κ πλευρά να έρθει πιο κοντά στην τ/κ πλευρά και στην Τουρκία με φιλική διάθεση.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι το νερό από την Τουρκία, θα είναι νερό της ειρήνης.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια πολυμερή διάσκεψη και είναι αποφασισμένη να βρει μια διαρκή, περιεκτική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων στην Κύπρο, πριν από την 1η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα