Ετήσια υποχώρηση τιμών διαμερισμάτων κατά 13.3% και σπιτιών κατά 10.5%

14:08 18/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικές μειώσεις κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, παγκύπρια, σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές, όλων των κατηγοριών.

Βάσει των αποτελεσμάτων του Δείκτη Τιμών Ακίνητων, παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση της τάξης του 1.6% και 0.5% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (1.4% για τα σπίτια) και στη Λευκωσία (6.8% για τα διαμερίσματα).

Παγκύπρια, οι τιμές

των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3.2%, των γραφείων κατά 1.4% και των αποθηκών κατά 0.7%.

Σύμφωνα με το RICS Κύπρου, η Λευκωσία αισθάνθηκε σαφώς τις επιπτώσεις των εξελίξεων στον κυβερνητικό και τραπεζικό τομέα (οι δύο τομείς που κυριαρχούν στην τοπική αγορά εργασίας), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες πόλεις την πτωτική τάση.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 13.3%, των σπιτιών κατά 10.5%, των καταστημάτων κατά 19.8%, των γραφείων 12.8% και των αποθηκών κατά 15.4%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1.0% στα διαμερίσματα, 1.3% στα σπίτια, στα καταστήματα 3.0%, στις αποθήκες 1.4% και στα γραφεία 1.6%.

Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2012, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 13.3% για τα διαμερίσματα, 12.3% για σπίτια, 29.4% για καταστήματα, 18.8% για γραφεία και 18.0% για αποθήκες.

Όπως αναφέρει ο RICS, όλες οι κατηγορίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, τώρα να έχουν το χαμηλότερο ρυθμό μείωσης, ενώ μόνο τα ακίνητα της περιοχής Αμμοχώστου κατέγραψαν οριακή αύξηση τόσο σε ότι αφορά αγορά, όσο και στα ενοίκια, καθώς η συγκεκριμένη επαρχία φαίνεται να σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Παύλο Λοΐζου, MRICS, «τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2013 δείχνουν τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ακινήτων σε όλη την Κύπρο».

Εξηγεί ότι «με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, την πίεση των πρόσθετων φόρων, είναι μάλλον απίθανο ότι η αγορά θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα»

«Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση στις πωλήσεις/εμπορευσιμότητα των ακινήτων κατά το 2014, αλλά πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα επανέρχεται η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και για σκοπούς επένδυσης» εκτιμά ο Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, εκ μέρους του ΣΕΕΑΚ.

«Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να έχουν πτωτική πορεία ενώ αναμένεται να υπάρξει μείωση του ρυθμού πτώσης των τιμών στο εγγύς μέλλον. Αναμένεται επίσης να υπάρξει ενδιαφέρον και τοποθέτηση κάποιων επενδυτών σε επιλεγμένα ακίνητα κατά το 2014 (κυρίως εισοδηματικά ακίνητα σε κεντρικές περιοχές) για σκοπούς μακροπρόθεσμης επένδυσης» εξηγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα