Εθνική σύσκεψη για την οικονομία ζητά ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ

14:17 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με κοινοποίηση προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία ζητά επειγόντως να συγκληθεί εθνική σύσκεψη για την οικονομία, απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Συλλούρης είπε ότι στόχος της εθνικής σύσκεψης για την οικονομία ”είναι να συνταχθεί το ‘κυπριακό μνημόνιο’, προτού μας προλάβουν άλλοι και επιβάλουν στην Κύπρο και το λαό της τα δικά τους καταστροφικά

μνημόνια”.

”Το δικό μας ‘μνημόνιο’ θα πρέπει να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την οικονομική κρίση και να δημιουργήσει προοπτικές για ανάπτυξη. Υλικό υπάρχει και είναι οι κυβερνητικές προτάσεις, οι προτάσεις των κομμάτων και οι απόψεις των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η συλλογική διαβούλευση. Πρέπει να καταβληθεί η τελική προσπάθεια και να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε, επίσης, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

”Εάν η πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας υποβαθμιστεί από ένα ακόμα οίκο αξιολόγησης στην κατηγορία ‘σκουπίδια’, θα βρεθούμε ενώπιον του εφιαλτικού ενδεχομένου της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Το πάθημα της Ελλάδας πρέπει να γίνει μάθημα για την Κύπρο”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την οικονομία.

Οπως αναφέρει ο κ. Συλλούρης στην επιστολή του, απευθύνει έκκληση «για να συγκαλέσετε το ταχύτερο δυνατό σύσκεψη όλων των κομμάτων και των εμπλεκομένων φορέων, με αντικείμενο τη χάραξη στρατηγικής αντιμετώπισης των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

Οι δυσκολίες που περνά η κυπριακή οικονομία αυξάνονται επικίνδυνα, αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ο κίνδυνος να ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα, είναι ορατός. «Οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και απαιτούν την άμεση λήψη αποφάσεων, μετά από συλλογική διαβούλευση. Η σύγκληση εθνικής σύσκεψης για την οικονομία, πρέπει να αποτελεί την τελική προσπάθεια και να στοχεύει στη σύνταξη ενός ‘Κυπριακού Μνημονίου’, το οποίο να δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις στην οικονομική κρίση, αλλά και να δημιουργεί την προοπτική για ανάπτυξη», προσθέτει.

Η συζήτηση, αναφέρει, μπορεί να διεξαχθεί με βάση τις κυβερνητικές προτάσεις και τις προτάσεις των κομμάτων για την οικονομία.

”Εχω την πεποίθηση ότι είναι κατανοητό από όλους, ότι δεν υπάρχει άλλη παράταση χρόνου. Και επειδή είμαι βέβαιος πως αποστολή όλων μας είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της, προσβλέπω σε θετική αντιμετώπιση της πρότασης μας”, καταλήγει ο κ. Συλλούρης στην επιστολή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα