Εθνικά επιβλαβείς οι προσφυγές Ε/Κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, λέει η Επ. Νομικών

16:24 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εθνικά επιβλαβείς χαρακτηρίζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στην λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων και κάνουν λόγο για ξεπούλημα πατρίδας και διάπραξη τεράστιων λαθών από πλευράς κράτους σε σχέση με την προσφυγική πολιτική.

Σε δηλώσεις της, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής νομικών, η οποία συζήτησε το θέμα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά είπε πως το σώμα ενημερώθηκε για τη συζήτηση που διεξήχθη από τη διακομματική επιτροπή και την ετοιμασία έκθεση για την αντιμετώπιση

των προσφυγών ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η διακομματική επιτροπή συστάθηκε με απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών που εξέτασε την κατάσταση που δημιουργείται με τις προσφυγές και κατέληξε σε έκθεση στην οποία παραθέτει τις διαπιστώσεις της.

Διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή Προσφύγων δεν ενημερώθηκε για τις εισηγήσεις και τις θέσεις της διακομματικής επιτροπής, καθώς οι όροι εντολής που έχει είναι να ενημερωθεί πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο και μετά θα κοινοποιηθεί το θέμα ή θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων η προώθηση αποφάσεων καθυστερεί, λόγω της απόφασης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να παραπέμψει τις διαπιστώσεις και τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση στα αρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών, Οικονομικών και τη Νομική Υπηρεσία προς διατύπωση απόψεων.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων συμπεραίνουν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις μαζικές προσφυγές, τις οποίες κάποιοι ενεθάρρυναν με προτροπές για καταχώρηση προσφυγών στο ΕΔΑΔ, είναι τραγική και έχοντας δυσμενείς επιπτώσεις στην επίλυση του Κυπριακού.
Επίσης, είπε πως λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις για οικονομική στήριξη και επανέλαβε ότι τα διάφορα προσφυγικά προγράμματα έχουν μειωθεί και στην ουσία έχουν εξαφανιστεί.

Περαιτέρω διατύπωσε την άποψη ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα άμεσα, και τα οποία δεν θα απαιτούν περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως είναι η επέκταση των στεγαστικών και άλλων σχεδίων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών με τη δημιουργία σχεδίου στήριξης των προσφύγων που δυσπραγούν, να παγοποιηθούν οφειλές προσφύγων προς το κράτος.

Υπενθύμισε, εξάλλου, την πρόταση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση πόρων από την ΕΕ και την ανάγκη για επικαιροποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου για το κόστος της εισβολής και την ισότιμη κατανομή των βαρών.

Λέγοντας ότι η παρούσα περίοδος είναι κρίσιμη και επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας προσφυγικής πολιτικής στη βάση των οικονομικών και των δεδομένων που δημιουργεί η λειτουργία της επιτροπής αποζημιώσεων, ανέφερε ότι «για εμάς σημαντική είναι η ενδυνάμωση της προσδοκίας των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας για επίλυση του Κυπριακού».

«Θα ήταν πολύ σημαντικό εάν τα κόμματα άρχιζαν κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης και επεξήγησης των πολιτικών και των νομικών συνεπειών και στην επίλυση του Κυπριακού» που έχουν οι προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή, συνέχισε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως η προσφυγή στην ψευδοεπιτροπή οδηγεί σε ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι «η ψευδοεπιτροπή μετατράπηκε με καθοδηγητικό άξονα το ψευδοκράτος και την Άγκυρα σε πρακτορείο ξεπουλήματος των ε/κ περιουσιών, τo οποίο αποτελεί πραγματικά βραδυφλεγή βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια του περιουσιακού, αλλά ευρύτερα και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Είπε πως «οφείλουμε άμεσα να αναχαιτίσουμε την όλη κατάσταση, αλλά πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με λόγια», σημειώνοντας πως «ο προσφυγικός κόσμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια και με την οικονομική κρίση πολλαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στα κατεχόμενα».

«Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι είναι εθνικά επιβλαβές να προσφεύγει κάποιος στην λεγόμενη επιτροπή αλλά οφείλει και η πολιτεία επιτέλους να αναγνωρίσει ότι διέπραξε τεράστια λάθη για την προσφυγική πολιτική που δεν ήταν αποτελεσματική, δεν υπήρξε πραγματική ισότιμη κατανομή των βαρών. Οι πρόσφυγες αφέθηκαν σαν καλαμιές στον κάμπο να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής. Οι πρόσφυγες πλήρωσαν μόνοι τους το τίμημα των χαμένων εισοδημάτων της απώλειας των περιουσιών και των υπαρχόντων τους και ουσιαστικά εδώ και 40 χρόνια δεν μπορούν να βρουν ξανά εκείνη την οικονομική αυτοδυναμία».

Ο κ. Χριστοφόρου εισηγήθηκε άμεσα -και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση σήμερα στο κράτος που περνά δύσκολες ώρες- να προχωρήσουν σε διεκδίκηση κονδυλιών από την ίδια την ΕΕ από τα διάφορα ταμεία, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να μετατραπεί ο φορέας σε τράπεζα των προσφύγων, για να μπορέσει να προσδοθεί αξία στις κατεχόμενες περιουσίες.

Συνέχισε λέγοντας πως «το ότι οι κατεχόμενες περιουσίες μηδενίζονται με τον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτείας οδηγεί και αυτό τους πρόσφυγες, κακώς, να καταφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων», για να προσθέσει ότι «επιτέλους να δημιουργηθούν πολεοδομικές ζώνες κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο που υπάρχει στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα για να πάρουν τις πραγματικές αξίες οι περιουσίες αυτές στα κατεχόμενα, αλλά και ταυτόχρονα η χαλίτικη γη επιτέλους να διατεθεί σε προσφυγικό κόσμο, που έχει ανάγκη να επιβιώσει στις ελεύθερες περιοχές και η περιουσία του βρίσκεται δεσμευμένη στα κατεχόμενα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως το κόμμα του έθεσε θέμα κατά πόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αντίκειται και δεν παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και κάλεσε το Διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφέρει αυτή τη θέση και άποψη τους ότι εκτός του καταστατικού χάρτη των ΟΗΕ που παραβιάζεται από αυτή την απόφαση του ΕΔΑΔ, παραβιάζονται επίσης και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ίδια η υφιστάμενη κυπριακή νομοθεσία.

«Γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε να ζητηθεί γνωμάτευση από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας σε αυτό το σημείο, γιατί αν αποδεδειγμένα αυτό το σημείο έχει βάση τότε σίγουρα οι οποιοιδήποτε προσφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες, αφού παραβιάζουν και την κυπριακή νομοθεσία να διώκονται από πλευράς του κράτους».

Επιπλέον, είπε ότι το να προσφεύγει στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων δεν είναι τίποτα άλλο από το να ξεπουλάς την ίδια σου την πατρίδα, συμπληρώνοντας ότι καμιά ανάγκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την προσφυγή».

Κάλεσε το κράτος να σταθεί δίπλα στον προσφυγικό κόσμο και να στηρίξει ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές, που περνά ο τόπος, τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια όχι μόνο έχει απολέσει τις περιουσίες τους, αλλά έχει απολέσει και το εισόδημα, το οποίο είχε από αυτές τις περιουσίες.

Παράλληλα, κάλεσε και τον ίδιο τον προσφυγικό κόσμο να σταματήσει να προσφεύγει στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας απέτυχε να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της εξαιρετικά έξυπνης ιδέας που είχαν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν αυτή την Επιτροπή. «Είναι πάρα πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα. Εμείς καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αυτή την ώρα διεξάγονται παράνομα έργα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στην περιοχή των Πανάγρων και της Τύμπου, για την κατασκευή του αγωγού νερού από την Τουρκία και την κατασκευή φράγματος σε ελληνοκυπριακές περιουσίες», είπε.

Σημείωσε πως οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των περιουσιών αυτών σύμφωνα με καταγγελίες πιέζονται μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεως στα κατεχόμενα να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους, οι οποίες απειλούνται ότι θα βρίσκονται σε λίγες ημέρες κάτω από όγκους νερού, αφού θα είναι στην περιοχή του φράγματος.

Πρόσθεσε πως «δεν αρκεί δηλαδή η τουρκική κατοχή, υπάρχει και το έργο, αυτό που κατασκευάζεται, το οποίο δεν θα μπορεί να κατεδαφιστεί στη συνεχεία, άρα είναι δύο φορές χαμένες αυτές οι περιουσίες για τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες και τους πιέζουν να απαλλαγούν από αυτές ξεπουλώντας τις μέσα από τη διαδικασία της Επιτροπής Αποζημιώσεων».

«Θεωρούμε ότι επιβάλλεται το Εθνικό Συμβούλιο, όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν τα Χριστούγεννα να συνεδριάσει και πάρει την πολιτική απόφαση και στη συνέχει το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει εκείνα τα πρακτικά μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως είπε άκουσε και σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων να ακούεται το τετριμμένο επιχείρημα, το οποίο αποτελεί το πολιτικό άλλοθι, για τη μη λήψη μέτρων, ότι η αντιμετώπιση της προσφυγής των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων μπορεί να γίνει μόνο με τη λύση του κυπριακού ή με τη δημιουργία ελπίδων για σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

«Με αυτή την πρόφαση», συμπλήρωσε, «η προηγούμενη Κυβέρνηση για τριάμισι χρόνια δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης. Να μην συνεχίσει και η παρούσα κυβέρνηση το ίδιο τροπάρι προς θεού».

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού είπε με τη σειρά του ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα, για να προσθέσει πως δεν θα κάνει κριτική τώρα, αλλά θα περιμένει τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση και από εκείνα τα μέτρα θα κρίνει και θα τοποθετηθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα για νέα προσφυγική πολιτική και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η πολιτική εκ των πραγμάτων απέτυχε.

Keywords
Αναζητήσεις
βαρναβα εδαδ
Τυχαία Θέματα