Ερωτήματα ΓΓ ΕΥΡΩΚΟ για κρατικό δανεισμό από ημικρατικούς

15:47 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά ερωτημάτων διατυπώνει σε γραπτή δήλωση ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ Στέλιος Αμερικάνος σε σχέση με το δανεισμό του κράτους από τους ημικρατικούς οργανισμούς σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Επικρίνει κάποιους μεγαλόσχημους, όπως αναφέρει, οι οποίοι σήμερα ζητούν από τους υπαλλήλους να παραχωρήσουν τις συντάξεις τους , λέγοντας ότι οι περισσότεροι “είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι στην ίδια την χρεοκοπία”.

Στην δήλωση ο κ. Αμερικάνος

αναφέρει ότι δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την “δίκαιη αγωνία των υπαλλήλων της Cyta να διαφυλάξουν το στήριγμα και αποκούμπι τους, τις συντάξεις τους” και διερωτάται γιατί θα πρέπει “το κόστος σωτηρίας του Κράτους από την χρεωκοπία να το επωμισθούν μόνο ορισμένοι Ημικρατικοί Οργανισμοί και μια ομάδα εργαζομένων”.

Διεωρωτάται ακόμη γιατί θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις μόνο των εργαζομένων στην Сyta και γιατί δεν επωμίστηκαν ανάλογο κόστος και κίνδυνο και άλλα ταμεία, του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα το ταμείο Συντάξεων Δικηγόρων (μέλος του οποίου ως δικηγόρος είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Сyta) ή ιδιαίτερα το Ταμείο Προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων (το οποίο διαθέτει απόθεμα πέραν του €1 δις).

“Εάν ο δανεισμός είναι ασφαλής, το επιτόκιο υψηλό και η αποπληρωμή βεβαία, θα βρεθούν αρκετά ταμεία πρόθυμα να δανείσουν το Κράτος – ή μήπως όχι;”, αναφέρει ο κ. Αμερικάνος, διερωτώμενος γιατί το Ταμείο Συντάξεων της Cyta “δεν ελέγχεται από κανένα και η διαχειριστική του επιτροπή αρνείται να το εντάξει στις πρόνοιες του Νόμου”.

Επίσης ο κ. Αμερικάνος διερωτάται γιατί η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου δεν εξηγεί στους εργαζόμενους τί απέγιναν οι επενδύσεις του των τελευταίων 3 ετών, κάνοντας αναφορά σε επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις ακινήτων μεταξύ άλλων “στην Δρομολαξιά, ιδιοκτησίας γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα, που κόστισαν €40.000.000,” καθώς και σε “οικόπεδα στην Λευκωσία που ουδέποτε θα αναπτυχθούν γιατί οι Developers έχουν ήδη πτωχεύσει”.

“Ποια από τα χρηματοδοτικά έργα συνολικής αξίας €190.000.000 που δάνεισε, δίκην Τράπεζας, η Cyta (ενώ οι ίδιες οι Τράπεζες αρνούνταν να δανείσουν) πραγματικά θα υλοποιηθούν και αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα έργα ή δεν αποφέρουν την αναμενόμενη απόδοση, θα υπάρχουν χρήματα για πληρωμή των συντάξεων και εάν όχι ποιός θα φέρει την ευθύνη”, διερωτάται ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ.

Επιπλέον ο κ. Αμερικάνος διερωτάται “γιατί μηδενίστηκε στην ουσία η αναγκαία και απαραίτητη ρευστότητα του Ταμείου με αμφίβολες επενδύσεις και γιατί δεν έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι στη Cyta προτού δώσουν άλλα €100.000.000 από τις συντάξεις του στο Κράτος, για την σωτηρία όλων μας, να μάθουν τι απέγιναν αυτές οι επενδύσεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα