Έρευνα δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του σηπτικού σοκ

12:41 12/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη Ολλανδών και Βέλγων ερευνητών για την αντιμετώπιση του σηπτικού σοκ.

Εξουδετερώνοντας δύο επιβλαβείς κυτοκίνες στην κυκλοφορία του αίματος, διαπίστωσαν ότι μπορούν να περιορίσουν τις σημαντικές επιπτώσεις της άκρως επικίνδυνης αυτής κατάστασης.

Το σηπτικό σοκ προκαλείται από την υπερβολική και συστηματική αντίδραση ολόκληρου του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες, κυρίως βακτηριακής προέλευσης.

Ο αριθμός των θανάτων

σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολύ υψηλός και εξακολουθεί να αυξάνεται, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για έλεγχο του προβλήματος.

Οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου VIB (Βέλγιο) και του Πανεπιστημίου της Γάνδης (Ugent) επιχείρησαν να μειώσουν ταυτόχρονα σε πειραματόζωα τις κυτοκίνες ιντερλευκίνη 1 και ιντερλευκίνη 18.

Η εξουδετέρωση της ιντερλευκίνης 1 χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ η εξουδετέρωση της ιντερλευκίνης 18 έχει αξιοποιηθεί στη θεραπεία πολλών άλλων φλεγμονωδών νόσων.

Ο εκ των ερευνητών κ. Peter Vandenabeele σχολίασε ότι ‘το να πλήττεις έναν στόχο μπορεί να μην είναι κάτι επαρκές. Το να χτυπάς πολλαπλούς στόχους, μπορεί να είναι η λύση και στο πρόβλημα της σήψης’.

Η εφαρμογή της νέας συνδυασμένης θεραπείας για αντιμετώπιση του σηπτικού σοκ σε νοσηλευόμενους ασθενείς φαίνεται να είναι ρεαλιστική, καθώς και οι δύο θεραπείες κατά των εν λόγω κυτοκινών χρησιμοποιούνται ήδη στην κλινική πράξη.

Η έρευνα μπορεί να δώσει ελπίδες για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής απειλής για την υγεία των ασθενών.
Η απειλή εντείνεται εξαιτίας των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, λόγω θεραπείας για καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (αυτοάνοσα, διαβήτης, μεταμοσχεύσεις).
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της νέας συνδυασμένης θεραπείας σε ασθενείς στο μέλλον, με τη βοήθεια της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των κλινικών μελετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα