Επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας

18:05 7/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την περί ΦΠΑ νομοθεσία που ισχύει από 1 Οκτωβρίου 2011, επιβάλλεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ πέντε τοις εκατόν (5%) στις κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από δικαιούχο πρόσωπο ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής, αφού εγκριθεί υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται

από το δικαιούχο πρόσωπο στην Υπηρεσία ΦΠΑ.

Περιπτώσεις κατοικιών που έχουν αγοραστεί ή ανεγερθεί με αγοραπωλητήρια έγγραφα ή άλλες συμφωνίες που έχουν συναφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου 2011 συνεχίζουν να ρυθμίζονται από τον περί Χορηγίας (Αγορά ή Ανέγερση Κατοικίας) Νόμο, μέχρι της ολοκλήρωσης της συναλλαγής που αυτές αφορούν. Δηλαδή, οι περιπτώσεις αυτές θα συνεχίζουν να υπόκεινται στον εκάστοτε σε ισχύ κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν μετά την ολοκλήρωση της κατοικίας, αίτημα για παραχώρηση χορηγίας, με βάση τις διατάξεις του περί Χορηγίας (Αγορά ή Ανέγερση Κατοικίας) Νόμου.

Δικαιούχο πρόσωπο είναι κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:

• Έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών,• Είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Κυπριακή Δημοκρατία,• Προτίθεται να χρησιμοποιεί την κατοικία για την οποία υποβάλλει δήλωση ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής.

Προϋποθέσεις για επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ:• Η αίτηση για πολεοδομική άδεια (ή άδεια οικοδομής όταν δεν απαιτείται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας) πρέπει να έχει κατατεθεί στην αρμόδια αρχή μετά την 1.5.2004, δηλαδή η κατοικία να υπόκειται σε ΦΠΑ• η κατοικία να προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ύστερα από την αγορά ή ανέγερσή της ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής,• το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 275 τ.μ. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ πέντε τοις εκατόν επιβάλλεται για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα μόνο.

Συνολικό εμβαδόν σημαίνει το άθροισμα των εμβαδών των καλυμμένων χώρων της κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων μηχανοστασίων, αποθηκευτικών χώρων και καλυμμένων χώρων στάθμευσης οχημάτων της κατοικίας, καθώς και των καλυμμένων βεραντών. Στον υπολογισμό του συνολικού εμβαδού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

• μέχρι 5 τ.μ. εμβαδόν μηχανοστασίων,• μέχρι 7 τ.μ. εμβαδόν αποθηκευτικών χώρων,• μέχρι 36 τ.μ. εμβαδόν καλυμμένων χώρων στάθμευσης οχημάτων,• μέχρι 40 τ.μ. εμβαδόν καλυμμένων βεραντών.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών (με τέσσερα παιδιά και άνω) το συνολικό εμβαδόν των 275 τ.μ. επαυξάνεται κατά 15 τ.μ. για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των τριών.

Περιορισμοί:

(α) Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ πέντε τοις εκατόν επιβάλλεται για την ανέγερση ή αγορά κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η κατοικία θα χρησιμοποιείται ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής του δικαιούχου για τα επόμενα 10 χρόνια.

(β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος παύσε

Keywords
Τυχαία Θέματα