Επίτροπος Προεδρίας: Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου

13:42 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσίως, αλλά και στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου και των οργανωμένων συνόλου της κατεχόμενης κωμόπολης, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό, προκειμένου να του επιδώσουν το ψήφισμα που παρέδωσαν σήμερα στις

πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την παράκληση όπως αυτό διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Σας είναι γνωστό αλλά πρέπει να το πω γιατί είναι θέση μας, και ειδικά θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσίως, αλλά και στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση και αυτό μέσα στα ευρύτερα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, είτε αυτά είναι οι τέσσερεις ελευθερίες ή η γνωστή διεκδίκηση ότι πρέπει η λύση να φέρει το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία να ζει κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε ο κ. Ιακώβου.

Ανέφερε πως ενώ οι ημέρες αυτές είναι οι ημέρες εκείνες που τονίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας «κάθε χρόνο έχω προσέξει ότι οι Τούρκοι ηγέτες και οι Τουρκοκύπριοι συνηθίζουν να κάνουν μια χορωδία γεμάτη εχθρότητα, γεμάτη μιαν απύθμενη αδιαλλαξία και εμείς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε πως η Κύπρος έχει διάφορα προβλήματα τώρα, ειδικά στον οικονομικό τομέα, αλλά αυτά δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από τη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων στα θέματα της επίλυσης του Κυπριακού. Ο αγώνας συνεχίζεται, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα που είναι, όπως ανέφερε, απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και τώρα και στο μέλλον.

Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως κάθε χρόνο, αυτή την αποφράδα για τη Μόρφου μέρα «εσείς κτυπάτε την πόρτα των μεγάλων, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να παρουσιάσετε τα δίκαια και δικαιώματα όχι μόνο των Μορφιτών αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού».

Τους συνεχάρη για αυτό, σημειώνοντας πως ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δραστηριότητές τους. «Σας συγχαίρω για την εν γένει διαφωτιστική και διεκδικητική θέση την οποία παίρνετε όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή είναι πολύ υποβοηθητική και για την Κυβέρνηση, όχι μόνο στη δική της διαφωτιστική προσπάθεια αλλά και την διεκδίκηση για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, μια λύση η οποία θα βασίζεται πάνω σε αρχές, τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επιδίδοντας το ψήφισμα στον κ. Ιακώβου, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε πως με αυτό ενημερώνουν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποφασιστικότητά μας, παρά τα 38 χρόνια της ημικατοχής της πατρίδας μας, να συνεχίσουμ

Keywords
Τυχαία Θέματα