Επιτακτική η απόδοση ευθυνών για το τραπεζικό χρέος, δήλωσε στη Βουλή ο ΓΓ ΑΚΕΛ

20:32 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι κρίσιμο και επιτακτικό οι έρευνες να αναδείξουν τις ευθύνες όλων όσοι με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο τραπεζικό χρέος, που είχε συνέπεια το μνημόνιο, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας

πως είναι εξίσου κρίσιμο και επιτακτικό να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσοι έδωσαν κάλυψη και στήριξη για να ανθίσει η πολιτική προσέγγιση, στην οποία βασίστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για σειρά αποφάσεων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του δανεισμού χωρίς εξασφαλίσεις εντός και εκτός Κύπρου.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι οι αποφάσεις αυτές καλλιέργησαν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες ως προς την εξασφάλιση απεριόριστου δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα της οικονομίας τίθενται πάνω από το Κυπριακό.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όσο καιρό στην ε/κ κοινότητα είμαστε απασχολημένοι με τις διαπραγματεύσεις για την Τρόικα, υπογράφηκε το λεγόμενο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους που είναι γεμάτο με σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και ασφυκτικές πολιτικές ηγεμονίας της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία με το «οικονομικό πρωτόκολλο» εμβαθύνει την οικονομική παρουσία και επιβολή της στα κατεχόμενα, εκτός από τη στρατιωτική.
Ανέφερε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας λόγω των πρωτοβουλιών που πήρε στο Κυπριακό από την αρχή κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα διεθνώς και να πιστωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με ειλικρινή επιθυμία λύσης με αποτέλεσμα η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Πρόσθεσε πως όσο έντονα και αν αντέδρασε η Τουρκία, όσο κι αν απείλησε δεν κατάφερε να εμποδίσει την έναρξη γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα και παρατήρησε ότι ο κάθε καλόπιστος και αντικειμενικός κριτής μπορεί να αναγνωρίσει πως αυτό συνιστά κορυφαία επιτυχία της Κύπρου που έγινε κατορθωτή επειδή προηγουμένως αναπτύχθηκε ορθή και πολύ-επίπεδη εξωτερική πολιτική.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι ο τρόπος άσκησης της Προεδρίας απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από όλους εκτός Κύπρου, αλλά στην Κύπρο δεν επιδείχθηκε η στοιχειώδης μεγαλοψυχία από την αντιπολίτευση για να πιστώσει αυτή την επιτυχία στην Κυβέρνηση Χριστόφια.

Περαιτέρω καταθέτοντας τη διαπίστωση ότι σε αυτές τις εκλογές το Κυπριακό μπήκε στη δίνη των προεκλογικών παζαριών, είπε πως με τη μεγαλύτερη ευκολία ο κ. Λιλλήκας, υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ, προτείνει να «καθαρίσουμε το τραπέζι των συνομιλιών» πετώντας ίσως στα σκουπίδια τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ακόμα και τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Πρόσθεσε πως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ενώ ο κ. Αναστασιάδης παλαιότερα παρέδιδε μαθήματα σε άλλους, λέγοντας πως πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, την ξέχασε εντελώς όταν συμφωνούσε τις προεκλογικές του θέσεις με το ΔΗΚΟ και μάλιστα παραδέχθηκε δημόσια πως δεν έγινε αναφορά στην ομοσπονδία για να πειστεί και το ΕΥΡΩΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ζήτημα της μόνιμης εγκατάστασης και πολιτογράφησης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στην Κύπρο ρυθμιζόταν στο σχέδιο Ανάν που προνοούσε για περιορισμό τους στο 5% του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού πληθυσμού αντίστοιχα για περίοδο 19 χρόνων, προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης που σε κάποια φάση είχε κατηγορήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια για τουρκοποίηση της Κύπρου, αυτό το πράγμα είχε προσυπογράψει αποδεχόμενος το Σχέδιο Ανάν.
«Ο προεκλογικός οίστρος έχει παρασύρει ορισμένους στον κατήφορο. Δεν μπορεί όμως, η αγωνία του οποιουδήποτε να αναρριχηθεί στην προεδρική καρέκλα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως το Σεπτέμβριο ο κ. Αναστασιάδης κατάρτισε την προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ και μετά από αυτή τονίστηκε προς κάθε κατεύθυνση πως ο ΔΗΣΥ εγκαταλείπει τη θέση του για διευρυμένες συνομιλίες, ενώ στις 2 Νοεμβρίου από το Λονδίνο, ο κ. Αναστασιάδης επανέφερε αυτή του τη θέση. Διερωτήθηκε αν είναι με αυτή την αξιοπιστία και με αυτή τη συνέπεια σε θέσεις και αρχές που διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αφήνει στις προγραμματικές του δηλώσεις ανοικτό ενδεχόμενο για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι θα αναγκάσουμε τον κυπριακό λαό να δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια για να εισφέρουμε στις δαπάνες του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός μέσα στις συνθήκες που διαβιεί εξακολουθεί να πληρώνει από 22,4 μέχρι 28 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στις δαπάνες του ΝΑΤΟ.
«Αυτοί που προτείνουν ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα βάλουν την Κύπρο στο στόμα του λύκου, αλλά θα την αναγκάσουν να τον ταΐζει κιόλας», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη δεινή κρίση που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως ενώ κατηγορείται η Κυβέρνηση για μέγιστη προδοσία στο θέμα του ελληνικού χρέους, τα συναισθήματα δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονα για τις ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Πέντε μήνες μετά, και ενώ ήταν ήδη γνωστή η τρύπα που άφησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους στις τράπεζες, δόθηκε συγκατάθεση του στη μεταφορά της θυγατρικής της Μαρφίν Εγνατίας ως παράρτημα της Λαϊκής. Πώς αλήθεια μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του κ Ορφανίδη;» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι στο ΑΚΕΛ δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς που η Κύπρος υποχρεώνεται να υπαχθεί σε Μνημόνιο με την Τρόικα και διατύπωσε τη θέση πως είναι τουλάχιστον αμετροέπεια να κατηγορείται από την αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ πως θέλει να επιτεθεί μέσα από το Μνημόνιο σε κεκτημένα και σε δικαιώματα.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ακόμα ότι η Κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη με την Τρόικα, πέτυχε να επεκτείνει το χρονικό ορίζοντα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016, ώστε η εφαρμογή του μνημονίου να είναι ηπιότερη, να διασφαλίσει περίοδο χάριτος για την έναρξη αποπληρωμής των δόσεων του δανείου, να διασφαλίσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα διαχείρισης του φυσικού αερίου και την εκμετάλλευση των εσόδων που θα προκύψουν από αυτό, να διατηρήσει το θεσμό της ΑΤΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, να διατηρήσει το θεσμό του 13ου μισθού, προστατεύοντας τους εργαζομένους και στηρίζοντας ταυτόχρονα την αγορά και την κατανάλωση, να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι οριζόντιες περικοπές με κλιμακωτά μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τον δικαιότερο επιμερισμό των βαρών στα μέλη της κοινωνίας ανάλογα με τις δυνατότητες τους και να μην υιοθετήσει την πρόταση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις κρατικής περιουσίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η θέση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών ήταν εδώ και χρόνια και θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, που επανέφερε τη θέση του για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου του Συναγερμού.

Πρόσθεσε ότι η θέση της Τρόικας για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης ήταν και θέση του ΔΗΣΥ, όπως και η οριζόντια μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 15% την οποία ήθελαν να υποβάλουν στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος.

Επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε Κυβέρνηση δεν θα είχε έτοιμο ένα μαξιλάρι 10 δισεκατομμυρίων για να καλύψει το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί και την τεράστια προοπτική που άνοιξε για τον τόπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας με το φυσικό αέριο και ανέφερε ότι η δρομολόγηση των εξελίξεων για εξόρυξη φυσικού αερίου που θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κέντρο, σίγουρα δημιουργεί προοπτική και για την επίλυση του Κυπριακού και για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Αν η Κύπρος σήμερα έχει αυτή την τεράστια προοπτική, αυτό οφείλεται στο θετικό τρόπο με τον οποίο έτυχε διαχείρισης το θέμα των συμφωνιών για την ΑΟΖ και της εξόρυξης υδρογονανθράκων και στην αποφασιστική δουλειά της Κυβέρνησης Χριστόφια και στην προσωπική διαχείριση του Προέδρου, ο οποίος με ορθή πολιτική και διαφανείς διαδικασίες πέτυχε κόντρα στις απειλές της Τουρκίας να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δεδομένα και το φυσικό πλούτο της Κύπρου», συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η πρόταση που καταθέτει ο Σταύρος Μαλάς ενώπιον του λαού θέτει σε προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και διευκρίνισε ότι λέγοντας αξιοποίηση, σίγουρα ο Σταύρος Μαλάς δεν εννοεί να βγάλουμε σε πλειστηριασμό την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, όπως ατυχώς και μάλλον δίχως δεύτερη σκέψη πρότεινε ο κ. Λιλλήκας.

«Αυτό που προτείνεται είναι να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο το συντομότερο δυνατό προς όφελος του λαού, δημιουργώντας ανάπτυξη μέσα από τις υποδομές και νέες θέσεις εργασίας» συνέχισε, αναφέροντας ότι η πρόταση Μαλά καθορίζει τη στρατηγική της χώρας μας για τα επόμενα δέκα χρόνια και τη δημιουργία δομών σωστού σχεδιασμού και πολιτικής έχοντας κατά νου το τρίπτυχο προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και δημοσιονομική προσαρμογή.

Keywords
χρεος, βουλη, ακελ, ακελ, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μνημονιο, τραπεζες, κυπρος, τίθενται, τροικα, εκλογες, εδεκ, εξηγείται, δηκο, ευρωκο, νατο, κουρεμα, αμετροέπεια, ατα, οφείλεται, αοζ, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, το θεμα, αβερωφ, βημα, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, κοντρα, κυπρου, λονδινο, οικονομια, το βημα, φυσικο αεριο, αγορα, αγωνια, αμετροέπεια, μαρφιν, ατα, γεγονος, δηκο, δεινη, δημοσιο, δηλωσεις, δινη, διοικητης, δοθηκε, εγινε, εδεκ, ειπε, ειρηνη, εκμεταλλευση, εξηγείται, επιτυχια, επιθυμια, ερευνες, ετοιμο, ζωνη, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, μηνες, μειωση, νατο, οιστρος, οφελος, οφείλεται, σιγουρα, συζητηση, σειρα, στομα, σχεδιο, σχεδιο αναν, σχολια, τίθενται, τουρκια, ευρωκο, φυσικο, φορα, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, θεσεις
Τυχαία Θέματα