Επιτάχυνση της διαδικασίας για τη επίτευξη συμφωνίας στήριξης της Κύπρου, ζητάει από την Λευκωσία το Εurogroup

07:13 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξη της Κύπρου, δήλωσε ψες στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Συζητήσαμε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και το αίτημα που υποβλήθηκε από τις κυπριακές αρχές στις 25 Ιουνίου για στήριξη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας ότι «όλοι ομόφωνα έχουμε την

αίσθηση ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες και για το λόγο αυτό καλέσαμε τις κυπριακές αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις ενός χρηματοδοτικού προγράμματος».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από ενημέρωση που είχε το Εurogroup από τον Υπουργό Οικονομικών Βασίλη Σιαρλή, αναφορικά με τις σκέψεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα.

Στην Κύπρο αναφέρθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έλαβε μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση. Οπως είπε ένα κλιμάκιο θα επισκεφθεί την Κύπρο το δεύτερο 15νθημερο του Οκτωβρίου προκειμένου να συζητήσει για το πρόγραμμα. Εχουμε λάβει ορισμένες προτάσεις από την κυπριακή κυβέρνηση και προς το παρόν τις εξετάζουμε και η συζήτηση θα συνεχιστεί επιτόπου προκειμένου να επιτύχουμε πρόοδο, κατέληξε.

Αναφορικά με την Ελλάδα που απασχόλησε επίσης τη συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις και τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το πρόγραμμα να επανέλθει στις ράγες», ανέφερε προσθέτοντας ότι λειτούργησε (η κυβέρνηση) με έναν τρόπο που προκαλεί θαυμασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, έγινε ενημέρωση από την τρόικα για την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τη τήρηση των 89 δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί από ελληνικής πλευράς για το 2013 και 2014 στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Ζητήσαμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μόλις αυτό γίνει είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την εξέταση όλων των θεμάτων. Η συζήτηση κατέδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα, είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσε ότι προχωρούμε με δεδομένη τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μέτρων που θα καταστήσουν την οικονομία βιώσιμη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα σε όλους τους τομείς. Η ομάδα του ΔΝΤ που συμμετέχει στην τρόικα πήρε εντολή να παραμείνει στην Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είπε, ενώ αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτού του τύπου είναι πάντα πολύπλοκες όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά με όλες τις χώρες που διαπραγματεύεται το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα