Επιστολή Υπάτου Αρμοστή στον Economist επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας

16:45 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Επιστολή του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οποία αντικρούεται προηγούμενη αναφορά του Economist σε «ισχυρογνωμοσύνη» της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, φιλοξενείται στο νέο τεύχος του βρετανικού εβδομαδιαίου περιοδικού.

Ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης διερωτάται κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί

«ισχυρογνώμων» στη σχέση της με την Τουρκία, όπως είχε σχολιάσει η στήλη Charlemagne, επειδή αναμένει από την Τουρκία να τιμήσει τις επίσημες δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 ανοίγοντας διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ.

Ο κ. Ευρυβιάδης συμφωνεί με την παρατήρηση του περιοδικού ότι «μια πιο δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία» θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και ολόκληρης της Ένωσης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης μιας δημοκρατικής και ευρωπαϊκής Τουρκίας είναι να συνεχίσει η ΕΕ να εφαρμόζει αυστηρές προϋποθέσεις, όπως με όλες τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

«Ο κατευνασμός ποτέ δεν απέδωσε. Δεν είναι η ΕΕ που εντάσσεται στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία που εντάσσεται στην ΕΕ. Και δεν είναι η Κύπρος που εισέβαλε στην Τουρκία. Αν η Τουρκία τηρούσε τις υποχρεώσεις της, θα ακολουθούσε φυσιολογικά μία ουσιώδης τόνωση της πορείας ένταξής της στην ΕΕ. Το ίδιο θα συνέβαινε αν η Τουρκία αποδεχόταν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η Κύπρος, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της πόλης-φάντασμα της Αμμοχώστου», σημειώνει στην επιστολή του ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Σχολιάζοντας την κωλυσιεργία της τουρκικής πλευράς, ο κ. Ευρυβιάδης καταλήγει με την επισήμανση ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 18ου αιώνα. «Η αυτοκρατορία έχει παρέλθει και το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη νοοτροπία που τη συνόδευε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα