Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 9/12/2013

10:48 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επανεκλογή του Οζκάν Γιορκαντζίογλου ως προέδρου του ΡΤΚ, η λειτουργία που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η επιτυχία του σχεδίου καταπολέμησης της θαλασσαιμίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Καμία άδεια σε πλήγμα» αναφέρει ότι στο 24ο Γενικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, νέος πρόεδρος του κόμματος εξελέγη και πάλι ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου με 555 ψήφους. Ο αντίπαλος του Ασίμ Ακάνσοϊ πήρε 442 ψήφους.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Κούρδοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, με αφορμή την είδηση ότι στην περιοχή Χακκάρι της Τουρκίας σκοτώθηκαν από πυρά δύο Κούρδοι. Αλλού αναφέρει ότι στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο συνελήφθηκαν τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Συνέχεια με τον Γιορκαντζίογλου» γράφει ότι ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου ο οποίο επανεξελέγη πρόεδρος του ΡΤΚ, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουν ενωμένοι στο δρόμο του αγώνα. Αλλού αναφέρει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας, το οποίο εφαρμόζεται στα κατεχόμενα εδώ και χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα από το 2001 να μην έχει γεννηθεί κανένα παιδί με θαλασσαιμία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα, κάηκαν τρία αυτοκίνητα μάρκας BMW ενώ ήταν σε κίνηση.

Η εφημερίδα Χαβαντίς» (Είδηση),, με τίτλο «Συνεχίζει η εκπροσώπηση», γράφει επίσης ότι στο χθεσινό συνέδριο του ΡΤΚ, πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι φίλοι μας στα συνέδρια ασκούν κάποια κριτική απέναντι μας, αλλά οι σκέψεις τους δεσμεύουν μόνο του ίδιους, εμάς μας δεσμεύουν μόνο το πρόγραμμα και οι κανονισμοί του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τελέστηκε χθες λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, για πρώτη φορά μετά από 57 χρόνια και ότι ο Ελληνοκύπριος δήμαρχος της Αμμοχώστου (όπως τον ονομάζει η εφημερίδα) Αλέξης Γαλανός που βρισκόταν εκεί ευχήθηκε για μια ενωμένη Κύπρο. Αλλού γράφει ότι 27χρονος σκοτώθηκε χθες ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του, όπου και εκπυρσοκρότησε το κυνηγετικό του όπλο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Συνέχεια με τον Γιορκαντζίογλου», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών για την προεδρία του κόμματος που πραγματοποιήθηκαν χθες στο 24ο Γενικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με νικητή τον Οζκάν Γιορκαντζίογλου ο οποίος δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη σοβαρά τις κριτικές που του ασκήθηκαν. Αλλού γράφει ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του στον ελληνοκυπριακό Τύπο, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια κοινή Κύπρο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ή όλοι ή κανείς», γράφει ότι ο νικητής των χθεσινών εκλογών για την προεδρεία του ΡΤΚ, Οζκάν Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι ή συνεχίζουν όλοι μαζί ενωμένοι, ή δεν συνεχίζουν καθόλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο 57χρονος Γιλμάζ Μπαλτί, γνωστός και αγαπητός στους Τουρκοκυπρίους για τη δράση του στο τομέα του αθλητισμού, πέθανε από καρδιακή κρίση. Αναφέρει επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο πέθανε ο 65χρονος Τζεμαλέρ Κουμάν, παλιός ποδοσφαιριστής της τουρκοκυπριακής ομάδας «Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί» (Γεννηθείσα Τουρκική Ενότητα), ομάδα που ιδρύθηκε το 1938.

Keywords
Τυχαία Θέματα