Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 8/2/2013

10:17 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τις επικείμενες «εκλογές» στο λεγόμενο δήμο της κατεχόμενης Λευκωσίας αλλά και τις αντιδράσεις που συνεχίζονται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για τις παράνομες προσλήψεις στο «δημόσιο» από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στα πλαίσια ψηφοθηρίας.

Με τίτλο «Όποιος προλάβει, πρόλαβε», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι δόθηκε άδεια και έκταση 9 αγροτεμαχίων στον Τ/κ επιχειρηματία Ουνάλ Τζαγινέρ να ανεγείρει σταθμό βενζίνης σε περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας με την ονομασία Αλακάτι.

Η εφημερίδα κατηγορεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ότι παρά τις παρανομίες που κρύβει αυτή η πράξη και τις αντιδράσεις που δημιουργούνται για την ανέγερση του σταθμού, εντούτοις δόθηκε άδεια στον Τζαγινέρ. Αλλού αναφέρεται στις κατηγορίες του Αχμέτ Κασίφ, αντίπαλου του Ιρσέν Κιουτσιούκ, ότι το ΚΕΕ προσέλαβε στο «δημόσιο» κατά τον τελευταίο μήνα 400 άτομα και όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της εξαγοράς ψήφων. Γράφει ακόμα ότι ο Κουτλάι Έρκ κατηγόρησε τον Δρ. Καγιά Μπεκίρογλου ότι κατά την εισβολή του 1974 παρείχε προστασία στον Βάσο Λυσσαρίδη. Ο Μπεκίρογλου διέψευσε τον Έρκ, λέγοντας ότι δεν παρείχε προστασία στον κ. Λυσσαρίδη αλλά αν του ζητούσε να τον προστατεύσει, δεν θα δίσταζε να το πράξει.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν έχουμε κρυφό λογαριασμό», αναφέρεται στις κατηγορίες εναντίον του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για παράνομη πρόσληψη «δημοσίων» υπαλλήλων και γράφει ότι έλυσε τη σιωπή του για το θέμα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ και είπε ότι η προσπάθεια ήταν η πρόσληψη νέων άνεργων ώστε «να μπορούν να παίρνουν στο σπίτι τους ψωμί». Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει «κρυφός λογαριασμός» στον οποίο να κρύβονται ονόματα και συγγένειες ώστε να γίνεται πρόσληψη με «μέσο». Η εφημερίδα αλλού αναφέρεται στην ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ «βουλευτών» χθες στην ψευδοβουλή σχετικά με το θέμα των παράνομων προσλήψεων στο «δημόσιο». Επίσης γράφει ότι σε ατύχημα χθες σε κεντρικό σημείο της κατεχόμενης Λευκωσίας βυτιοφόρο παρολίγο να αναποδογυριστεί αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα. Ωστόσο ο δρόμος έκλεισε για αρκετές ώρες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ρωτήθηκε για την εξακρίβωση του ποσού», αναφέρεται στην αποκάλυψη του λεγόμενου βουλευτή του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σονάϊ Αντέμ που αφορά ποσό 2,5 εκατομμυρίων στερλινών που βρίσκεται σε προσωπικό λογαριασμό του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Ερογλου, από τον οποίο ζητεί εξηγήσεις. Ο Έρογλου είπε ότι το ποσό είναι αποτέλεσμα των 48 χρόνων εργασίας και της πώλησης το 2011 ακίνητης περιουσίας. Αλλού γράφει ότι, στα πλαίσια των ελέγχων που γίνονται για τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, έχει γίνει πρόταση όπως για την αγορά τους παρουσιάζεται συνταγή. Επίσης γράφει ότι ο δικηγόρος του Ερόλ Ντικέρ, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο του 7χρονου γιου του Μουσταφά, απορρίπτει τις κατηγορίες βιασμού και φόνου εις βάρος του πελάτη του αλλά αποδέχεται την κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Με τίτλο «Θα ξεχειλίσουν τα κόπρανα», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» στα πλαίσια της απόφασης της να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους χρωστούν, ψες διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες επεξεργασίας κοπράνων και αποβλήτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Μόρφου με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαζεύονται τα απόβλητα, θέτοντας την υγεία των πολιτών σε άμεσο κίνδυνο. Αλλού γράφει ότι, ακόμα ένα όνομα βρέθηκε στο προσκήνιο ως υποψηφιότητα για τις «εκλογές» και την «προεδρία» στο λεγόμενο δήμο Λευκωσίας, ο γιος του πρύτανη – ιδρυτή του παράνομου πανεπιστημίου εγγύς ανατολής, Ιρφάν Γκιουνσέλ. Επίσης αναφέρεται στην ιστορία ενός 25χρονου Τ/κ χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος σχετίζεται με υπόθεση ναρκωτικών και σε επεισόδιο με την «αστυνομία» τραυματίστηκε σοβαρά ενώ είναι μόνος, χωρίς οικογένεια. Το «δικαστήριο» επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μόνο μηνών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες», αναφέρεται σε εξεταστική διαδικασία για την πρόσληψη δασκάλων στο «δημόσιο» και γράφει ότι για 12 εξεταστικά δοκίμια υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους. Η εφημερίδα γράφει ότι Τούρκος καθηγητής και ερευνητής μετά από έρευνα που έκανε και σε σχετική έκθεση που ετοίμασε αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των εξετάσεων, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για κομματικά συμφέροντα. Αλλού γράφει ότι ένταση δημιουργήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης βουλής όταν οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» για τις παράνομες προσλήψεις στο λεγόμενο δημόσιο. Επίσης αναφέρει ότι το «τμήμα δασών» παράνομα αποφάσισε να κόψει δέντρα ελιάς στο δρόμο προς το Βουφαβέντο, δημοσιεύοντας τις εικόνες που προκαλούν ντροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα