Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 8/1/2014

11:03 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάργηση απηρχαιωμένων άρθρων του «ποινικού δικαίου» που αφορούν τομέα σεξουαλικά αδικήματα, ο εντοπισμός 324 κιβωτίων χουρμάδων από την Τουρκία, στους οποίους εντοπίστηκε υπερβολική ποσότητα φαρμάκων και το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν αποτελεί πλέον αδίκημα», γράφει ότι η λεγόμενη επιτροπή νομικών θεμάτων της «βουλής» με νέο νομοσχέδιο καταργεί τις διατάξεις του «ποινικού δικαίου» που αφορούν σεξουαλικά αδικήματα, οι οποίες είναι απηρχαιωμένες. Σε άλλο θέμα

αναφέρει ότι το φοιτητικό συμβούλιο του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία γραφείου στοιχημάτων εντός των ορίων του πανεπιστημίου. Αλλού γράφει ότι οι εξαγωγές από την Τουρκία στα κατεχόμενα το 2013 έφτασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πλήγμα στους διακινητές δηλητηρίου», αναφέρει ότι η «αστυνομία» σε έφοδό της εμπόδισε την τελευταία στιγμή τη διακίνηση στην αγορά των κατεχομένων 324 κιβωτίων χουρμάδων από την Τουρκία, στους οποίους εντοπίστηκε υπερβολική ποσότητα φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι οι μαθητές «δημόσιου» σχολείου πραγματοποίησαν στο δρόμο εκδήλωση διαμαρτυρίας για το χαμό 9χρονου συμμαθητή τους, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, καλώντας όλους τους φορείς να φροντίσουν για την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι η οποιαδήποτε διαφωνία και ένταση μεταξύ των «κυβερνητικών» κομμάτων αποτελεί ασέβεια προς το «λαό» και είπε ότι μια συμμαχία μεταξύ ΚΚΕ και Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι πιο συμβατή σε σύγκριση με την παρούσα συμμαχία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δηλητήριο εν γνώσει τους», γράφει επίσης για την υπόθεση με τους χουρμάδες από την Τουρκία στους οποίους εντοπίστηκε πολύ μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων, αναφέροντας ότι η εισαγωγή τους απαγορεύτηκε την τελευταία στιγμή ως αποτέλεσμα της συνεργασίας «αστυνομίας» και «τελωνείου». Για την υπόθεση συνελήφθηκαν 4 άτομα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι καθώς ο «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αντιπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου και κατεχομένων σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη νεκρή ζώνη θα προβούν σε κοινή ανακοίνωση, η οποία θα στηρίζει τη διαδικασία λύσης. Αλλού γράφει ότι η λεγόμενη επιτροπή νομικών θεμάτων της «βουλής» με τρία νέα νομοσχέδια καταργεί ή τροποποιεί όσες διατάξεις ή άρθρα του «ποινικού δικαίου» αφορούν σεξουαλικά αδικήματα που είναι απηρχαιωμένα. Επίσης συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες σε σχέση με την τροχαία κυκλοφορία στο «υπουργείο συγκοινωνιών ενώ καταργεί και τη θανατική ποινή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σύνοδος κορυφής για το Κυπριακό στην Άγκυρα», αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου ο οποίος τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εκεί θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη κορυφής για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι κάλεσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία όπως σταματήσει η ανταλλαγή εγγράφων και να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Επ `αυτοφώρω (κατάσχεση) χουρμάδων», προβάλλει επίσης την «αστυνομική» επιχείρηση που απέτρεψε τη διακίνηση 324 κιβωτίων χουρμάδων από την Τουρκία, στους οποίους εντοπίστηκε υπερβολική ποσότητα φαρμάκων. Σημειώνει ότι παρόλη την ποσότητα φυτοφάρμακου που εντοπίστηκε οι αρμόδιες Αρχές στην Τουρκία είχαν δώσει άδεια εξαγωγής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατηγορείται υπάλληλος του «τμήματος εφορίας» Κερύνειας ότι τροποποίησε επιταγές και κατέθετε χρηματικά ποσά στο λογαριασμό του. Η υπόθεση εξετάζεται. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδία Τουρκικών Συντεχνιών Τουρκ-Σεν, Αρσλάν Μπιτσακλί σε συνάντηση με τον «υπουργό» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Αζίζ Γκιουρπινάρ, δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα δεν είναι αρκετός για να συντηρηθεί μία τετραμελής οικογένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα