Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 5/8/2013

10:32 5/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αναμενόμενη σήμερα απόφαση για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία, το Κυπριακό, εκτιμήσεις για την συνεργασία κομμάτων μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της 28ης Ιουλίου, αλλά και ασθένειες πολιτικών που εκδηλώθηκαν μετά τις «βουλευτές εκλογές», κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η μέρα της απόφασης για την Εργκενεκόν» γράφει ότι σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση για τους 66 κατηγορούμενους από τους 275 υπόδικους για την υπόθεση που έχει κόψει την ανάσα στην Τουρκία. Στο πρωτοσέλιδο που σχεδόν είναι αφιερωμένο

στο συγκεκριμένο θέμα, η Αφρίκα σημειώνεται τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο και τις φυλακές Σιλίβρι στην Τουρκία, γράφοντας ότι μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασπούγ και οι εν αποστρατεία στρατηγοί Χουρσίτ Τολόν, Σενέρ Ερουιγούρ και Χασάν Ιγσίζ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ε/κ πλευρά θέλει την επιστροφή των Βαρωσίων πριν τον Οκτώβριο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Απελπισμένοι οι Ε/κ» γράφει ότι δημοσκόπηση που έγινε στην ε/κ πλευρά έδειξε ότι οι Ε/κ δεν έχουν ελπίδα πως θα λυθεί το Κυπριακό, θεωρούν ότι η επίλυσή του τώρα είναι πιο δύσκολη από άλλη φορά και πως εν μέσω οικονομικής κρίσης μια διαπραγμάτευση θα είναι εναντίον των Κυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λόγω οφειλών για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο δρόμος Λευκωσίας – Κερύνειας έχει μείνει χωρίς φωτισμό και το τίμημα πληρώνουν οι πολίτες. Αλλού γράφει ότι χαρούμενος είναι ο Ερσίν Τατάρ, πρώην «υπουργός δημοσιονομικών» επί «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ ο οποίος αποθεραπεύεται από προβλήματα καρδιάς που αντιμετώπισε στο νοσοκομείο του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολή.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Η συμμαχία ΡΤΚ-ΔΚ στην ατζέντα» γράφει ότι ενώ το ΚΕΕ επικεντρώνεται στο εκλογικό του συνέδριο και οι δικοί του «βουλευτές» δακτυλοδείχνουν την συνεργασία ΡΤΚ – ΔΚ, την ώρα που το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα ετοιμάζεται να καθορίσει το δικό του οδικό χάρτη. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη με την γιατρό Γκιουλσέν Μποζκούρτ για την παιδική λευχαιμία και τον σύνδεσμο Κεμάλ Σαράτσογλου που βοηθά αυτή τη στιγμή 55 παιδιά με λευχαιμία στα κατεχόμενα. Αλλού φιλοξενεί την άποψη του πολιτικού αναλυτή Σαλίχ Εγκεμέν, ο οποίος υποστήριξε πως το ΡΤΚ θα μπορούσε να είχε βγάλει περισσότερους «βουλευτές».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η προχειρότητα έγινε σύστημα» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο τις απόψεις πρώην «υπουργών υγείας» γιατί το σύστημα υγείας στα κατεχόμενα δεν μπόρεσε να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο και πως δεν υπάρχει πολιτική συνέχειας στον τομέα. Αλλού γράφει πως μετά τους Ερσίν Τατάρ και Μεχμέτ Τσακιτζί, άλλος ένας πολιτικός, ο Μουσταφά Γκιοκμέν, υποψήφιος «βουλευτής» με το ΚΕΕ στο Τρίκωμο, χωρίς επιτυχία εκλογής, μεταφέρθηκε λόγω αδιαθεσίας στο νοσοκομείο. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί φωτογραφία από τις πλημμύρες σε Πακιστάν και Αφγανιστάν και γράφει ότι χάθηκαν ζωές 47 και 96 ανθρώπων αντίστοιχα, στις προαναφερόμενες χώρες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τα βλέφαρα στράφηκαν στον Οκτώβριο» γράφει ότι στον ε/κ Τύπο γράφθηκε πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσεγγίζει το θέμα των Βαρωσίων ως την ουσία των ΜΟΕ. Αλλού γράφει ότι καλά είναι τα νέα για την υγεία των πολιτικών και ότι η κατάσταση του Μεχμέτ Τσακιτζί βελτιώθηκε ενώ ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ατύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Μόρφου όταν αυτοκίνητο αναποδογύρισε και σύρθηκε για 10 μέτρα με αποτέλεσμα οι δύο επιβάτες να τραυματισθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα