Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 3/9/2013

10:06 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι χθεσινές τελετές για την επίσημη ανάληψη της νέας «κυβέρνησης», μια πρωτοποριακή εγχείρηση που αναμένεται να γίνει σε νεαρό Τ/κ που έχει χάσει την όρασή του, η αλλαγή του εορταστικού πρωτοκόλλου στα κατεχόμενα, στα πρότυπα της Τουρκίας, αλλά και η μετανάστευση των νέων από τις ελεύθερες περιοχές, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Επίσης, γίνεται αναφορά σε πιθανολογούμενη απαγωγή μωρού από τον πατέρα του στις ελεύθερες περιοχές, στις εξελίξεις γύρω από την Συρία, στην «έγχρωμη» διαμαρτυρία για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης με το βάψιμο σημείων τριών πόλεων

στα κατεχόμενα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μεταμόσχευση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων στον Ερκάϊ» αναφέρεται στην περίπτωση του Ερκάϊ Ουτσιάρ, ο οποίος πυροβολήθηκε από φίλο του στο στρατό και έχασε την όρασή του και θα είναι ο πρώτος στον κόσμο που θα υποβληθεί σε εγχείριση μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας GATA. Η μητέρα του δηλώνει ότι εάν δεν βρεθεί το ποσό των 47.000 ΤΛ (18.100 ευρώ περίπου) που χρειάζεται, αναμένοντας βοήθεια και από το «κράτος», θα αυτοπυρποληθεί μπροστά από το «προεδρικό». Αλλού αναφέρει ότι οι νέοι «υπουργοί» κάθισαν στις καρέκλες τους και σχολιάζει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς έχει μαζέψει πέντε καρπούζια σε μια μασχάλη, αφού παρέλαβε δύο «υπουργεία». Σε άλλο θέμα παραπέμπει σε φωτογραφία αξιωματούχου του αμερικανικού ναυτικού που διαμαρτυρήθηκε κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «δεν μπήκα στο ναυτικό για να πολεμήσω για την Αλ Κάϊντα σε έναν συριακό εμφύλιο πόλεμο».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θα γίνουμε η ‘κυβέρνηση’ των πεπραγμένων» γράφει ότι χθες έγιναν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής με τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου να παραλαμβάνει πρώτος το «πρωθυπουργικό γραφείο» από την Σιμπέλ Σιμπέρ. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των «δημοτικών υπαλλήλων» BES ανακοίνωσε πως 16 «δήμοι» στα κατεχόμενα χρωστούν 150 εκ ΤΛ (57,6 εκ ευρώ περίπου) στο ταμείο συντάξεως και στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η μόδα «της επανάστασης του ουράνιου τόξου» ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα και χθες Λευκωσία, Αμμόχωστος και Κερύνειας γέμισαν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου που ζωγράφισαν σε διάφορες σκάλες και κυκλικούς κόμβους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ένα βήμα μπροστά ο ‘πρέσβης’» γράφει ότι η «κυβέρνηση» Σιμπέλ Σιμπέρ άλλαξε τον κανονισμό για τους εορτασμούς και τις «εθνικές» εορτές προβαίνοντας στις αλλαγές πολιτοποίησης της νομοθεσίας που έγιναν και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα πρώτος να χαιρετά ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα και όχι οι αρχηγοί του κατοχικού στρατού. Αλλού γράφει ότι μια μητέρα ψάχνει τον 18μηνο γιο της και υποψιάζεται απαγωγή του από τον πατέρα του μικρού Αρντά Τσιελεμπί, με τον οποίο είναι χωρισμένοι, μέσω Πύλας στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανακοινώθηκαν οι προαγωγές στην «αστυνομία».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Θα λυθούν τα προβλήματα γάγγραινα» που παραπέμπει στις πρώτες δηλώσεις που έκανε χθες αναλαμβάνοντας την «πρωθυπουργία» ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Αναφέρει επίσης ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ του ΡΤΚ θα είναι η «πρόεδρος» της «βουλής» ενώ η «αντιπροεδρία» δόθηκε στο ΚΕΕ και τον Ουνάλ Ουστέλ. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφίες από τη χθεσινή λειτουργία στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου και γράφει ότι εκατοντάδες Ε/κ για όγδοη χρονιά πέρασαν και τις δύο μέρες μέσω των οδοφραγμάτων για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στην εκκλησία. Αλλού γράφει ότι η κρίση μπορεί να μεγαλώσει και φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η πτώση της τουρκικής λίρας στα χρηματιστήρια μπορεί να συνεχισθεί και πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Κύμα μεταναστών στο νότο» γράφει ότι η σοβαρή οικονομική κρίση που έχει πλήξει την «νότια Κύπρο» έχει ανοίξει το δρόμο για μια σοβαρή ροή μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, κάνοντας αναφορά σε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 28% του παραγωγικού πληθυσμού θέλει να φύγει από τη χώρα. Αλλού αναφέρεται στις τελετές παράδοσης – παραλαβής δημοσιεύοντας φωτογραφίες της Σιμπέρ με τον Γιοργκαντζίογλου και των Οζντίλ Ναμί και Κουτλάι Ερκ στο «υπουργείο» εξωτερικών και γράφει ότι τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στη «βουλή». Σε άλλο θέμα γράφει ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, 1η Σεπτεμβρίου, κάποιοι καλλιτέχνες και οργανωμένες ομάδες έβαψαν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κάποια σημεία, κάνοντας λόγο για «επανάσταση από τις σκάλες».

Keywords
Τυχαία Θέματα