Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 31/7/2013

10:31 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μεγάλη ήττα του ΚΕΕ στις «εκλογές» της Κυριακής, η παραίτηση του Ιρσέν Κιουτσιούκ και τα πιθανά σενάρια συνασπισμού είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν και σήμερα στο τ/κ Τύπο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Συναντήθηκε με τον Ερντογάν;», αναφέρει ότι διαδίδεται ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, πριν από τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι κύκλοι του ΔΚ αρνούνται να επαληθεύσουν το γεγονός, για αυτό και η εφημερίδα

θέτει το ερώτημα αν όντως έλαβε χώρα μια τέτοια συνάντηση. Αλλού γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ, πρώην «υπουργός οικονομικών» των κατεχομένων, κατά τη διάρκεια της «διακυβέρνησης» Κιουτσιούκ, είναι ο πρώτος από τους στενούς συνεργάτες του Κιουτσιούκ, που προσπαθεί να καλυτερεύσει τις σχέσεις του με τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ως γνωστόν, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Κιουτσιούκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, δήλωσε ότι τα κριτήρια για το σχηματισμό συνασπισμού είναι μόνιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δίκαιο και υπεύθυνο σύστημα με διαφάνεια, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) δεν παραλήφθηκε σήμερα στο ΚΥΠΕ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ζήτησε τη μισή ‘κυβέρνηση’», γράφει ότι οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τις «εκλογές» θεωρώντας το κόμμα τους να είναι το κόμμα –κλειδί, για τη δημιουργία «κυβέρνησης», ζήτησαν οι πέντε θέσεις στο «υπουργικό συμβούλιο» να πληρωθούν από δικούς τους «βουλευτές». Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΕ, Νετζντέτ Νούμαν, δήλωσε ότι περιμένουν την παραίτηση του Κιουτσιούκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ιρσέν Τατάρ κατηγόρησε τον Ιρσέν Κιουτσιούκ ότι εξαιτίας του έχει διασπαστεί το ΚΕΕ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ετοιμασίες για εκλογικό συνέδριο στο ΚΕΕ», αναφέρει ότι μετά την ήττα του Ιρσέν Κιουτσιούκ και του προσωπικού του στις «εκλογές», επιταχύνεται η διαδικασία για την πραγματοποίηση του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων, έκανε ξεκάθαρη την επιθυμία του για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τον Οκτώβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύγκρουση δύο περιφερειακών τρένων στην Ελβετία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 ατόμων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η μικτή ψήφος δεν βοήθησε το ΚΕΕ», αναφέρει ότι στις «εκλογές» της Κυριακής, 22,901 ψηφοφόροι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν μικτή ψήφο, και αυτό φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες της ήττας του ΚΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην πραγματοποίηση έκτατου εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ, μετά τη μεγάλη του ήττα στις «εκλογές». Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αξιολογήσει με ίσα κριτήρια τη δημιουργία συνασπισμού με κάθε ένα από τα κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα