Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/8/2013

11:20 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο σχηματισμός του νέου συνασπισμού στα κατεχόμενα και τα ονόματα των νέων «υπουργών» κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων που επισημαίνουν ότι ενώ το Δημοκρατικό κόμμα δημοσιοποίησε ποιοι θα αναλάβουν τι, το ΡΤΚ ακόμα δεν το έπραξε. Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ανώτατου συλλογικού οργάνου του ΡΤΚ προχθές ο πρόεδρος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Μπεσίρ Αταλάι. Εκτενείς είναι οι αναφορές και για τις εξελίξεις στις Βάσεις

λόγω Συρίας, αλλά και σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας της τ/κ κοινότητας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καβγάς για την καρέκλα» γράφει ότι το ΔΚ ανακοίνωσε τους «υπουργούς» του, ενώ το ΡΤΚ δεν μπόρεσε να τους ανακοινώσει, ενώ το γραφείο Τύπου δεν επιβεβαίωσε χθες τη λίστα ονομάτων που δημοσιεύθηκε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ανακοίνωσή του ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο η Συρία μπορεί να χτυπήσει την Επισκοπή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες ήταν η τελευταία συνεδρία της «κυβέρνησης» Σιμπέρ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το υπουργικό των γιατρών» γράφει ότι από τους «υπουργούς» που ανακοίνωσε το ΔΚ οι τρεις, Αραμπατζίογλου, Μπακιρτζί και Κασίφ είναι γιατροί, ενώ και στο ΡΤΚ πληροφορίες φέρουν τους γιατρούς Γκιουλέ και Ιζμπούλ να «υπουργοποιούνται». Αλλού γράφει για μεγάλη ασέβεια εκ μέρους του «δημάρχου» του Ριζοκαρπάσου, ο οποίος δεν παρέστη στην υπογραφή πρωτοκόλλου για την έναρξη λειτουργίας τουριστικού γραφείου, στο «δημαρχείο» με το αιτιολογικό ότι θα υποδεχόταν κάποιον από Τουρκία. Ο «υπουργός» τουρισμού ζήτησε την παραίτηση του «δημάρχου» και το πρωτόκολλο δεν υπογράφθηκε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οικογενειακός καβγάς στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο κατέληξε με αίμα, αφού ο πατέρας μαχαίρωσε τον γιο του και τον ανιψιό του, που πήγε να σώσει τον γιό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Αλο, είμαι ο Μπεσίρ» γράφει ότι ο λόγος που προχθές διακόπηκε η συνεδρία της κομματικής βουλής του ΡΤΚ και συνεδρίασε αμέσως η κεντρική επιτροπή ήταν ένα τηλεφώνημα από την Τουρκία και τον Αντιπρόεδρο για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι προς τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου που μετέφερε μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν πως σε περίπτωση δημιουργίας συνασπισμού με το ΔΚ, η νέα «κυβέρνηση» δεν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση ΑΚΡ. Αλλού γράφει ότι το «υπουργικό» είναι έτοιμο, αλλά στο ΡΤΚ υπάρχουν ενστάσεις για τα ονόματα που έχουν δοθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με προβλήματα και πως σε 32 σχολεία υπάρχει έλλειψη 55 καθηγητών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Υποβάλλεται το ‘υπουργικό’» γράφει ότι εκ μέρους του συνασπισμού ΡΤΚ – ΔΚ ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου θα υποβάλει σήμερα τη λίστα των ονομάτων στον Ντερβίς Έρογλου και αναφέρεται στα πιθανά ονόματα που θα συμμετάσχουν εκ μέρους του ΡΤΚ στο νέο «υπουργικό». Αλλού γράφει ότι στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι θερμαίνεται το κλίμα στην περιοχή, καθώς η Βρετανία έστειλε στις Βάσεις Επισκοπής, έξι πολεμικά αεροπλάνα και η Ρωσία πήρε απόφαση να στείλει στην Μεσόγειο πολεμικά της πλοία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τα μάτια στους ‘υπουργούς’» γράφει ότι το ΡΤΚ παρά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις χθες για τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο νέο «υπουργικό» δεν υπήρξε κατάληξη, ενώ το ΔΚ ανακοίνωσε ποιος παίρνει τα «υπουργεία» που του αναλογούν. Αλλού γράφει ότι δεν τελειώνουν τα προβλήματα στα σχολεία και δημοσιεύει φωτογραφίες από σχολεία-εργοτάξια ή σε κακή κτιριακή κατάσταση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πολεμικά αεροπλάνα της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στην Κύπρο και γράφει για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα