Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 29-8-2013

10:24 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η νέα «κυβέρνηση» εγκρίθηκε χθες από τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Δημοκρατικό – Εθνικές δυνάμεις, μετά από τη θετική ψήφο των συλλογικών τους οργάνων, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στα ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο «υπουργικό συμβούλιο». Ο τ/κ Τύπος έχει πρωτοσέλιδα την είδηση αν και η συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα. Αναφορές γίνονται επίσης στην πρόθεση για διεθνή επίθεση στη Συρία, την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με ξένα νομίσματα, υπόθεση οικογενειακής

βίας, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «ΡΤΚ-ΕΔ – ΔΚ-ΕΔ» γράφει ότι στη χθεσινοβραδινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ προέκυψαν κάποια προβλήματα τα οποία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Γιοργκαντζίογλου με τον Ντενκτάς ξεπεράστηκαν. Η εφημερίδα δημοσιεύει τη λίστα των «υπουργείων» και το διαμοιρασμό των θέσεων σε αναλογία 7 – 4 για το ΡΤΚ και το ΔΚ αντίστοιχα, με το πρώτο να διατηρεί και την «πρωθυπουργία». Αλλού γράφει ότι άρχισε η «δίκη» οκτώ μελών της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTÖS που είχαν κατηγορηθεί κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει μπροστά από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα τον περασμένο Δεκέμβριο, φορώντας μαύρες μαντίλες, τύπου τσαντόρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολιτικά κόμματα και οργανώσεις τοποθετήθηκαν κατά της επίθεσης που θα γίνει εναντίον της Συρίας.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Παντρεύτηκαν» έχει φωτογραφία των Γιοργκαντζίογλου και Ντενκτάς να δίνουν τα χέρια και γράφει ότι ακριβώς ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των «πρόωρων εκλογών» υπήρξε συμφωνία στο σχηματισμό «κυβέρνησης» και σημειώνει ότι όσον αφορά το ότι η έγκριση από το ΡΤΚ άργησε να έρθει, με το αιτιολογικό ότι υπήρξε αξίωση από την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΔΚ, ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι «υπήρξαν κάποια κωλύματα. Για να τα ξεπεράσουμε, υπήρξε μια καθυστέρηση». Αλλού γράφει για αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση στη Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε υπόθεση βίας στην οικογένεια, κατά την οποία συνελήφθη ο πατέρας, ο οποίος για να αναγκάσει την σύζυγό του που τον εγκατάλειψε λόγω συνεχών περιστατικών βίας εναντίον της, έβαλε το ξυράφι στο λαιμό του τετράμηνου γιού τους και την πήρε τηλέφωνο απειλώντας ότι θα του κόψει το λαιμό, αν αυτή δεν γυρίσει πίσω.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Νέα κυβέρνηση, νέα εποχή!» γράφει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα ονόματα που θα αποτελέσουν το νέο «υπουργικό συμβούλιο» με το ΔΚ να πήρε χθες ξεκάθαρη απόφαση ότι οι δικοί του «υπουργοί» θα προέρχονται από την «κοινοβουλευτική ομάδα» του, ενώ στο ΡΤΚ την απόφαση θα λάβει η ηγεσία του κόμματος με τον Γιοργκαντζίογλου να δηλώνει ότι μπορούν να είναι και τεχνοκράτες και «βουλευτές». Γράφει επίσης ότι στο ΔΚ η απόφαση λήφθηκε εύκολα, ενώ η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ που συνήλθε στις 8 το βράδυ, διέκοψε δύο φορές με τον πρόεδρο του κόμματος να δηλώνει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα, αλλά έκαναν κάποιες βελτιώσεις στο κείμενο του πρωτοκόλλου. Στο δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας γράφει ότι στην κατεχόμενη Καρπασία τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους γιατί είναι πνιγμένοι στα χρέη.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «ΡΤΚ – ΔΚ ταμάμ (εντάξει)» γράφει ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συνεργαστούν για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια και πως
ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου αναμένεται σήμερα να δώσει τα ονόματα της νέας «κυβέρνησης στον Ντερβίς Έρογλου». Γράφει επίσης πως για να μπορέσει η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ να πάρει θετική απόφαση χρειάστηκαν 3,5 ώρες. Αλλού γράφει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως πρέπει να περιμένουν να εκδοθεί πρώτα η απόφαση των ειδικών για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο συντονιστής της «επιτροπής» για τους επηρεαζόμενους από τους υψηλούς τόκους, Καζίμ Αντ έκανε λόγο για κοινωνική έκρηξη που έρχεται, ενώ η εφημερίδα αναφέρει πως η τουρκική λίρα ξεπέρασε τις 3,2 στερλίνες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Και έγινε κυβέρνηση!» γράφει ότι η έγκριση του συνασπισμού έγινε αργά χθες το βράδυ από τα κεντρικά συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων και πως σε δηλώσεις τους μετά οι δύο πρόεδροι, Γιοργκαντζίογλου και Ντενκτάς είπαν πως το αργότερο αύριο θα παραδώσουν τη λίστα του νέου «υπουργικού» στον Ντερβίς Έρογλου. Ο Σερντάρ Ντενκτάς διευκρίνισε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας εγκρίθηκε από το ΔΚ με πλειοψηφία καθώς υπήρχαν λευκές ψήφοι. Αλλού γράφει για πρόταση για πυροσβεστικό ελικόπτερο από τους Φελλάχογλου και Γιωρκάτζη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παράνομη προέκυψε σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή στο κατεχόμενο Καραβοστάσι με τον «δήμαρχο» Λεύκας να δηλώνει ότι κανένα από τα υποστατικά δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας ή άδεια λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα