Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/10/2013

10:36 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνάντηση του «επικεφαλής» των θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και οι δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς για το θέμα του Βαρωσιού απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τι δικαιοσύνη», γράφει ότι το 2004 οικογένειες Άγγλων είχαν δώσει προκαταβολή στον Garry Robb για αγορά οικιών στο κατεχόμενο Κάρμι, αλλά όταν το 2009 ο Robb απελάθηκε από τα κατεχόμενα, η κατασκευή των σπιτιών δεν ολοκληρώθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά την «πρωθυπουργία» της Σιμπέλ

Σιμπέρ οι οικοδομές αυτές πωλήθηκαν σε δημοπρασία, και η ίδια δήλωσε ότι οι οικογένειες των Άγγλων θα αποζημιωθούν, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Αντίθετα τα λεφτά από τη δημοπρασία τα διεκδικούν το «κράτος», ως φόρο για τις πωλήσεις, και ο Εράι Φελλάχογλου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Garry Robb, όταν αγόρασε τη γη όπου θα έχτιζε τα σπίτια, δεν του είχε πληρώσει όλο το ποσό. Αλλού γράφει ότι ο Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι οι συναντήσεις της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου σαμποτάρονται από παράγοντες της Τουρκίας και των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ έδωσε ελπίδα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, με την ανακοίνωση της ότι θα γίνονται πλέον μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Να μειωθεί και σε μας η στρατιωτική θητεία», αναφέρει ότι με αφορμή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία, οι νεολαίες των κομμάτων ζήτησαν όπως μειωθεί και η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι χθες ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή στα κατεχόμενα Λιβερά, την οποία η «πυροσβεστική υπηρεσία» κατάφερε να σβήσει μέσα σε μια ώρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο «επικεφαλής» των θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην πράσινη γραμμή και αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος τον πήγε στο τζαμί του Μπαιρακτάρι και στο τέμενος Χαλάλ Σουλτάν. Η εφημερίδα ακόμα γράφει ότι όταν ο Αταλάι ρωτήθηκε για το γεγονός, ο ίδιος είπε ότι οι συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Θα είναι το τέλος μας» γράφει ότι οι τεχνίτες στα κατεχόμενα, οι οποίοι ήδη έχουν να πληρώνουν φόρους, δημοτικά τέλη και δάνεια στις τράπεζες, διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και λένε ότι αυτό θα είναι το τέλος τους. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του «επικεφαλής» των θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και γράφει ότι είχαν φιλικό γεύμα στην Αρχιεπισκοπή. Αλλού γράφει ότι στην Αμμόχωστο συνελήφθηκε ακόμα ένα άτομο για διακίνηση ναρκωτικών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Συναντήθηκαν 3 φορές σε δέκα μέρες», αναφέρει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί επιβεβαίωσε την είδηση που δημοσιεύτηκε στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι ο ίδιος συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, σημειώνοντας όμως ότι στις συναντήσεις αυτές δεν επεκτάθηκαν πολύ στα θέματα του Κυπριακού μιας και ο διαπραγματευτικός ρόλος ανήκει στον «πρωθυπουργό» και τον εκπρόσωπό του. Αλλού αναφέρει ότι ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ξεκάθαρα ότι το θέμα του Βαρωσιού θα είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και ότι η Τουρκία δεν επιστρέφει κανένα έδαφος ούτε καν με αντάλλαγμα την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι επισκέψεις του Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή σε Αθήνα και Τουρκία αντίστοιχα είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μπορεί να το δούμε ζεστά», γράφει ότι ο Εγκεμέν Μπαγις αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης για την επιστροφή του Βαρωσιού δήλωσε η Τουρκία θα εξετάσει πιο σοβαρά το ζήτημα αυτό, εάν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια ενός σχεδίου λύσης, με νέο χάρτη και εάν αυτό γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο δημοτικό σχολείο «9ης Σεπτεμβρίου» υπάρχει ακόμα έλλειψη μίας αίθουσας και ενός δασκάλου Αγγλικών. Αλλού γράφει ότι ο πολιτιστικός όμιλος «Μπαράκα» πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λόγω των καταστροφικών συνεπειών που θα έχει στο περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα