Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/8/2013

10:07 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αποτυχία του ΡΤΚ και ΔΚ για σχηματισμό «κυβέρνησης» και οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, καθώς και η προθυμία του ΚΕΕ να δεχτεί όλους τους όρους του ΡΤΚ, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν τα βρήκαν», αναφέρει ότι τα κόμματα που συναντήθηκαν δύο συνεχόμενες μέρες με σκοπό το σχηματισμό «κυβέρνησης», δεν κατάφεραν να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Επίσης δεν έγινε ακόμα κάποια επίσημη δήλωση επί του θέματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενώ σε συνεδρίαση του

συμβουλίου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος Μεχμέτ Τσακιτζί έδωσε την παραίτησή του, αργότερα δήλωσε ότι είναι πιθανόν να ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρεία του κόμματος. Αλλού γράφει ότι το «κίνημα Συγκροτούμαστε», με επιστολή του στη «βουλή» ζήτησε από τους «βουλευτές» όπως μελλοντικές τους πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν τα θέλω του λαού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Αδιέξοδο», αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις των κομμάτων για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» και γράφει ότι δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού τα κόμματα έχουν βασικές διαφωνίες στην διαχείριση των «υπουργείων». Στο ίδιο θέμα γράφει ότι ενώ το ΔΚ και το ΡΤΚ δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό, το ΚΕΕ δηλώνει έτοιμο να δεχτεί όλους τους όρους το ΡΤΚ, προκειμένου να συνεργαστούν σε σχηματισμό «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι ενώ παραμένουν μόνο λίγες μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε αρκετά δημοτικά σχολεία συνεχίζονται ακόμα τα έργα ανακαίνισης τα οποία δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται σύντομα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν υπήρξε συναίνεση», γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΡΤΚ και ΔΚ δεν έφτασαν στο ποθητό αποτέλεσμα και ότι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι το κάθε κόμμα έχει τις ευαισθησίες του σε κάποια θέματα και είναι σε αυτά τα σημεία που δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία. Αλλού αναφέρει ότι ο «δήμαρχος» Γαλάτειας, Μπεγιαζίτ Ανταλιέρ ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «δήμος» του, οφείλονται στον πρώην «υπουργό εσωτερικών και τοπικής αυτοδιοίκησης» Ναζίμ Τσαβούσογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Νιγηριανής καταγωγής Τόμι Τζον Εναχόρα, φοιτητής στα κατεχόμενα συνελήφθηκε με την κατηγορία ότι βίασε 20χρονη συμφοιτήτρια του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν έφτασαν σε συμβιβασμό», αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις των κομμάτων για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» και γράφει ότι παρόλο που κράτησαν συνολικά 2 μέρες, κατά τις οποίες έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, εντούτοις δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τόσο ο Πρόεδρος του ΔΚ Σερντάρ Ντεκτάς αλλά και ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσαν ότι και τα δύο κόμματα έχουν τις θέσεις τους , στις οποίες δεν μπόρεσαν να κάνουν κάποιο συμβιβασμό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έχει ενημερώσει τους υπουργούς του για την τακτική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» Κουτλάι Ερκ, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και το Ισραήλ να ακυρώσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζουν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μπλοκάρισμα», αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο του στις προσπάθειες σχηματισμού νέας «κυβέρνησης συνασπισμού» και αναφέρει επίσης ότι οι συναντήσεις του ΡΤΚ-ΔΚ για το σχηματισμό «κυβέρνησης», δεν ήταν εποικοδομητικές. Γράφει ακόμα ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιορκαντζίογλου τον τελευταίο λόγο στο θέμα θα τον έχει η γενική συνέλευση του κόμματος, η οποία θα αποφασίσει με ποιο κόμμα τελικά θα συνεργαστεί το ΡΤΚ. Αναφέρει επίσης ότι η βασική διαφωνία μεταξύ του ΡΤΚ και ΔΚ ήταν στα ποια «υπουργεία» υα αναλάμβανε κάθε κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα