Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/5/2013

10:28 22/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ, ο ορισμός της 28ης Ιουλίου για τη διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» και η επικείμενη διαγραφή των «βουλευτών» του ΚΕΕ που συνυπέγραψαν την πρόταση μομφής, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Με τίτλο «Χάριν του ΡΤΚ και ο Κιουτσιούκ στις εκλογές», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι από τη στιγμή που το ΡΤΚ ψήφισε τελικά υπέρ της 28ης Ιουλίου για πρόωρες «εκλογές», δεν έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Κασίφ να δημιουργήσει κόμμα ώστε να μπορεί

να συμμετέχει στις «εκλογές». Επίσης αναφέρει ότι με αυτή την κίνηση του το ΡΤΚ μηδενίζει τη σημασία της πρότασης μομφής κατά της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ, γιατί ακόμα και αν εγκριθεί, ο Κιουτσιούκ θα είναι και πάλι σε θέση να συμμετέχει στις «εκλογές» με την υφιστάμενη κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή έκτακτη συνεδρία της «βουλής» δεν πραγματοποιήθηκε, αφού συμμετείχαν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), με τίτλο «Δολοπλοκία στο παλάτι», γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Νετζέτ Νούμαν ισχυρίστηκε ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς και «βουλευτές» της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΚΕΕ οι οποίοι υπέγραψαν την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ, είχαν συναντηθεί στο «προεδρικό μέγαρο» και συζήτησαν ακόμα και την κατανομή των υπουργείων σε περίπτωση πρόωρων «εκλογών». Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα για την πολιτική σταθερότητα στα κατεχόμενα, διαφάνηκε ότι τα τελευταία 31 χρόνια συστάθηκαν 28 «κυβερνήσεις». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μουσταφά Σουμέρ, κάτοικος Αμμοχώστου, ξυλοκόπησε άγρια τον κουνιάδο του Χασάν Τζαν Πεχλιβάνογλου λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο. Ο Πεχλιβάνογλου βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο.

Με τίτλο «Ανησυχία για 4 χιλιάδες νέους πολίτες», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) γράφει ότι υπάρχει η υποψία ότι τον τελευταίο καιρό έχει δοθεί «υπηκοότητα» σε 4 χιλιάδες εποίκους. Το «τμήμα μετανάστευσης» διαψεύδει την πληροφορία αυτή αλλά ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του, όταν αναλάβει την εξουσία, θα εξετάσει σοβαρά το θέμα. Αλλού αναφέρει ότι το συμβούλιο του ΡΤΚ στην τελευταία του συνεδρία πήρε τρεις κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν τις πρόωρες «εκλογές» στις 28 Ιουλίου, την αναβολή της γενικής συνέλευσης του κόμματος για 5 μήνες και την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των ανέργων Ελληνοκυπρίων έφτασε τις 45 χιλιάδες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το ΚΕΕ βρίσκεται εν βρασμώ», αναφέρει ότι η ένταση στο κόμμα η οποία ξεκίνησε στο τελευταίο γενικό συνέδριο του ΚΚΕ κλιμακώνεται με τη σημερινή συνεδρία του κόμματος, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο θα διωχτούν από το κόμμα οι «βουλευτές» οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ. Αλλού αναφέρει ότι υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε επίσημα την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ και ότι αν αυτό συμβεί οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού θα μετατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Έρογλου σε σημερινή διάσκεψη Τύπου θα δώσει απαντήσεις στους ισχυρισμούς περί ανάμειξής του στο θέμα πρόωρων «εκλογών».

Με τίτλο «Πόλεμος κατά της τάσης ‘εκλιπαρώ’», η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) γράφει ότι οι «βουλευτές» της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΡΤΚ δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν την τάση του «εκλιπαρώ να παραμείνω στο κόμμα», λέγοντας ότι ακόμα και αν διωχτούν από το κόμμα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός εθνικής παιδείας» Μουτλού Ατασαγιάν δήλωσε ότι οι εν λόγω «βουλευτές» θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεων τους. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» της «συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δημοσίων υπαλλήλων» Αχμέτ Καπτάν δήλωσε ότι το «υπουργείο εσωτερικών» δίνει «υπηκοότητα» πίσω από κλειστές πόρτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα