Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/11/2013

10:40 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η είδηση της συνάντησης των δύο ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα είναι το κοινό θέμα στις πέντε τ/κ εφημερίδες, όπως και η εκδήλωση διαμαρτυρίας μικρών «δήμων». Αναφορά επίσης γίνεται σε θέματα που αφορούν τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για το Κυπριακό και το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, αλλά και του Τούρκου ΥΠΕΞ που αφορούν τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Απάντηση της εισαγγελίας στην Σιμπέλ Σιμπέρ» επανέρχεται στο θέμα της εταιρείας

που πωλούσε χώμα αντί για κοπριά και γράφει ότι η τότε «πρωθυπουργός» Σιμπέρ είχε διαβάσει την έκθεση του «γενικού εισαγγελέα» και θεωρεί ότι στην απόφασή του για την εν λόγω εταιρεία δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο,με την εφημερίδα να διερωτάται αν το να πουλάς χώμα αντί κοπριάς και να μπαίνουν τα λεφτά σε ατομικό λογαριασμό και όχι της εταιρείας, δεν είναι αδίκημα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ έδωσε σκληρή απάντηση στον «πρωθυπουργό» Γιοργκαντζίογλου και την δήλωσή του πως εάν δεν έβαζε αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος η «χώρα» θα έμενε στο σκοτάδι, λέγοντάς του ότι θεωρεί πως θα πιάσει κορόιδο το «λαό» και δεν μπορεί να στηρίξει ούτε την πολιτική βούληση του κόσμου, ούτε τη δουλειά του «πρωθυπουργού». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Αναστασιάδης – Έρογλου θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θέλουμε ισότητα» γράφει ότι επαναστάτησαν και οι «δήμοι» καθώς χθες οι «δήμαρχοι» και οι εργαζόμενοι σε εννιά μικρούς «δήμους» στα κατεχόμενα προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη «βουλή», επειδή το «κράτος» κόβει από τους δικούς τους προϋπολογισμούς και δίδει στους μεγαλύτερους «δήμους». Αλλού γράφει για απόφαση έκπληξη για συνάντηση των δύο ηγετών που θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως το ψευδοκράτος έχει δυναμώσει και το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τ/κ που το 2002 ήταν 4.409 δολάρια, σήμερα έφτασε τα 16.000 δολάρια.

Η εφημερίδα Χαβαντίς (Είδηση) με τίτλο «Να εργαστούμε μέχρι να βρούμε λύση» γράφει ότι αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στην ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya, προσθέτοντας ότι Ερντογάν και Μπαν Γκι – μουν συναντήθηκαν στη Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο των G20, στον οποίο προώθησε την πρόταση λύσης του. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» συγκοινωνιών και μεταφορών, Αχμέτ Κασίφ στην εφημερίδα, μεταξύ των οποίων ανακοίνωσε πως τα σχέδια για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπρου αλλάζουν από την αρχή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει αύξηση στην βασική χρέωση του ρεύματος και ισχύει ό,τι και παλαιότερα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Σημαντικό βήμα για τις διαπραγματεύσεις» γράφει ότι οι Έρογλου και Αναστασιάδης, μετά από επτά σχεδόν μήνες, συναντώνται, κάνοντας λόγο για συνάντηση έκπληξη που αξιολογείται θετικά. Αλλού γράφει ότι μετά από τρεις ώρες συνάντηση των Ερτούγ και Μαυρογιάννη συνεχίζεται το αδιέξοδο στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, προσθέτοντας πως ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι οι Ε/κ στο κοινό ανακοινωθέν θέλουν να μπουν όλες οι επιθυμίες τους με ξεκάθαρο τρόπο και αυτό δεν μπορεί να το αποδεχτεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από τη μια η τ/κ πλευρά δηλώνει επισήμως ότι είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και από την άλλη Τ/κ και Ε/κ επιχειρηματίες από την Αμμόχωστο συναντήθηκαν και συζήτησαν το θέμα των Βαρωσίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τραγωδία» αναφέρεται σε μια πενταμελή οικογένεια στο Πραστειό, η οποία έχει δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες το ένα εκ των οποίων, ο Οζγκιούρ Φιντάν έχει χάσει και τα δύο πόδια του εξαιτίας της ατελής οστεογένεσης από την οποία πάσχει εκ γενετής και το μόνο που ζητεί είναι ένα δικό του δωμάτιο δίπλα από το σπίτι της οικογένειάς του. Προς βοήθεια προστρέχουν, αναφέρει, το «υπουργείο» εσωτερικών και η κοινωνική επιτροπή ειδικής εκπαίδευσης Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε θετική την συμφωνία που υπογράφηκε στη Ζυρίχη για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, η οποία θα επηρεάσει θετικά και την πολιτική διαδικασία. Σε άλλο θέμα γράφει επίσης ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα