Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/10/2013

10:30 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εσωτερικά θέματα της τ/κ κοινότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων, όπως η τουρκική μαφία οργάνων, δηλώσεις του Μπιρικίμ Οζγκιούρ για την πολιτική των Τ/κ έναντι της Άγκυρας και των Ε/κ, η κατάσταση στην «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ ΤΕΚ), οι αλλαγές στο «νόμο» περί πολιτικών κομμάτων και το μέλλον του τουρισμού στα κατεχόμενα.

Αναφορές γίνονται επίσης στα ετοιμόρροπα κτίρια στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, στην κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου χτες, τελευταία ημέρα των διακοπών της Γιορτής των Θυσιών, οι συνέπειες από το σύστημα φορτοεκφόρτωσης

βλαβερών υλικών στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καρτέρι της μαφίας οργάνων», με αφορμή της ανακοίνωση του «πανεπιστημιακού» νοσοκομείου Εγγύς Ανατολή ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει και στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων, γράφει ότι η είδηση αυτή έχει ανοίξει την όρεξη της αντίστοιχης μαφίας στην Τουρκία, η οποία είναι γνωστή για τη δράση της όσον αφορά μοσχεύματα από τρίτες χώρες που βρίσκουν άμεσα οι πλούσιοι ασθενείς που δεν θέλουν να περιμένουν στη σειρά. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφίες από κτίρια στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, γράφοντας ότι κάθε δρόμος στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε αχούρι και πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα παράθυρα εγκαταλελειμμένων κτιρίων υπάρχουν σκουπίδια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Στέφαν Φούλε και γράφει ότι και οι Βρυξέλλες συνδέουν το θέμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων με μια συνολική λύση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν είμαστε υπηρέτες σας» αναφέρεται σε δηλώσεις του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Μπιρικίμ Ογκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ) στον ε/κ Τύπο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Άγκυρα και η «ε/κ διοίκηση» δεν πρέπει να περιμένουν πως στις σχέσεις τους οι Τ/κ θα συμπεριφέρονται σαν υπηρέτες και πρέπει να δείξουν σεβασμό στην εσωτερική πολιτική βούληση. Αλλού γράφει ότι χθες, τελευταία ημέρα των διακοπών της Γιορτών των Θυσιών, ήταν η πιο έντονη για το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, αφού σε 24 ώρες εξυπηρέτησε 101 πτήσεις και 17.000 επιβάτες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο Εγγύς Ανατολή έκανε ένα ακόμη βήμα στο Λονδίνο, ενισχύοντας το «γραφείο επικοινωνίας» που έχει εκεί για να μπορούν οι Τ/κ της Βρετανίας, υπό ειδικές συνθήκες, να λαμβάνουν την υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται στο «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Η πικρή φόρμουλα στον ‘πρωθυπουργό’» γράφει ότι στον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έχει προωθηθεί η έκθεση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η «αρχή ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα και τη μη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους το έχουν ανάγκη, σημειώνοντας πριν από οτιδήποτε αναμένεται νέα αύξηση στο ρεύμα κατά 20%. Αλλού γράφει ότι ο Οζντίλ Ναμί, απορρίπτοντας τη σύγκριση των εσωκομματικών προβλημάτων του ΡΤΚ με εκείνες του ΚΕΕ δήλωσε ότι υπάρχει ένας υγιής διάλογος και αντιπαράθεση και να μην περιμένει κανείς πως το ΡΤΚ θα διαλυθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ που έχει τεθεί επικεφαλής της επιτροπής έρευνας των χρημάτων που ξόδεψε προεκλογικά το ΚΕΕ, φέρεται να έχει δηλώσει ανήσυχος καθώς το ποσό από 1 εκ ΤΛ (0,4 εκ ευρώ) που είχε ακουστεί φαίνεται πως ξεπέρασε τα 2 εκ ΤΛ (0,8 εκ ευρώ).

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η εντιμότητα είναι απαραίτητη στην πολιτική» αναφέρεται στην πρόταση για αλλαγές στον περί πολιτικών κομμάτων «νόμο» και υπό τον υπότιτλο «πρέπει να ξηλωθεί ο πολικός εξευτελισμός» φιλοξενεί σχόλια εκπροσώπων διαφόρων κομμάτων. Αλλού αναφέρει ότι ο ιατρικός σύλλογος στα κατεχόμενα προειδοποίησε ότι ο τρόπος ανοικτής φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι Αμμοχώστου αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΕ για το κοινό ανακοινωθέν, την οποία απέρριψε η ε/κ πλευρά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Είστε τουριστική χώρα ή δεν είστε; Αποφασίστε» αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Χατζέτεπε, Τσιαγατάι Γκιουλέρ, ο οποίος μετά το δίλλημα που έθεσε στο ψευδοκράτος είπε πως πρέπει να καθαριστούν οι βρώμικες παραλίες και τα βράχια γιατί εάν επηρεαστεί το οικολογικό σύστημα δεν θα φτιάξει ούτε σε 50 χρόνια. Αλλού γράφει ότι ο Στέφαν Φούλε, παρά τις πιέσεις της ε/κ πλευράς για να συμπεριληφθεί στην έκθεση προόδου της Τουρκίας αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί και πλέον η επιστροφή συνδέεται με την συνολική λύση. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι Ε/κ θέλουν καζίνο και αναφέρεται σε έρευνα του Γιούρογκρουπ στις ελεύθερες περιοχές παραθέτοντας τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων είναι ότι ένας στους επτά έχει ελπίδα για την επιστροφή των Βαρωσίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα