Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 20/8/2013

09:16 20/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του ΡΤΚ να προχωρήσει στις διεργασίες για το σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» στα κατεχόμενα με το ΔΚ-ΕΔ, που έλαβε χθες η κεντρική του επιτροπή, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Γίνεται επίσης αναφορά σε σχόλιο του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου για τη φεμινιστική οργάνωση FEMA που στήριξε την Ντογούς Ντεριά, τον απολογισμό της πυρκαγιάς στον Πύργο Τυλληρίας και τον κατεχόμενο Λιμνίτη, τις κηδείες δύο προσώπων που είχαν αδόκητο χαμό, την κατάσταση στην Αίγυπτο, κ.ά.

Η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Όπως ο μπαμπάς της που φωνάζει και μαλώνει» αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου για τη φεμινιστική οργάνωση (FEMA), που στήριξε την Ντογούς Ντεριά, επικρίνοντας τη μη στήριξη στον «όρκο συνείδησης» της «βουλευτού» από την ηγεσία του κόμματός της. Αλλού γράφει ότι το ΡΤΚ δίδει προτεραιότητα στο ΔΚ-ΕΔ για το σχηματισμό «κυβέρνησης», καθώς η κεντρική του επιτροπή αποφάσισε χθες να συναντηθούν πρώτα με το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η πυρκαγιά κατέκαψε 3350 στρέμματα στο «βορρά» και 1000 στο «νότο».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Πράσινο φως από το ΡΤΚ στο ΔΚ» γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ συζήτησε χθες τις απαντήσεις – αξιολογήσεις που έδωσαν ΔΚ-ΕΔ και ΚΕΕ στο πρόγραμμα που τους είχαν δώσει στο πλαίσιο των διεργασιών για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και αποφάσισε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το ΔΚ. Αλλού γράφει για πρόωρο αποχαιρετισμό χθες και αναφέρεται στην κηδεία του «δημάρχου» Αγίου Αμβροσίου, Ερντάλ Μπαρούτ ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα σε ηλικία 43 ετών, αλλά και στην κηδεία του 20χρονου Ονούρ Καντιλί που πνίγηκε προχθές ενώ ψάρευε στο Ριζοκάρπασο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην Αίγυπτο ο κόσμος για να γλυτώσει από τις βόμβες μπαίνει στη θάλασσα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Μέχρι την Πέμπτη ΔΚ» γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ δήλωσε πως μέχρι την Πέμπτη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΚ και μετά θα συνέλθει και πάλι η κεντρική επιτροπή, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση. Αλλού αναφέρεται στις οικογένειες πέντε Τ/κ, οι οποίοι φέρονται να δολοφονήθηκαν από Ε/κ στο Πετροφάνι το 1974 και εδώ και δύο χρόνια περιμένουν την αναγνώριση από το αρμόδιο εργαστήριο. Οι οικογένειές τους θέλουν να τους ανακηρύξουν ήρωες για να αναπαυθεί η ψυχή τους, όπως γράφει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα της Τ/κ καθηγήτριας αρχιτεκτονικής σε Πανεπιστήμιο στην Τουρκία, Σουνά Γκιουβέν, που ζει στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες οι Τ/κ δεν μπορούν να διαχωριστούν και δεν υπάρχει «κυπριακό έθνος» (kibrislilik) αλλά υπάρχουν Τ/κ και Ε/κ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Προτεραιότητα στο ΔΚ» αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή 3ωρη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ και την απόφαση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς για το σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού». Αλλού γράφει ότι ο ε/κ Τύπος μετέδωσε ψευδή είδηση, την οποία διέψευσε το τ/κ μέλος της ΔΕΑ, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ περί συμφωνίας για εκταφές σε τρεις στρατιωτικές τοποθεσίες στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, παρά την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», φορτηγά ξεφορτώνουν φορτία, σημειώνοντας πως ένα φορτηγό ξεφόρτωνε τόνους κριθάρι, με αποτέλεσμα να σηκωθεί μεγάλη σκόνη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «38 φάκελοι στην ‘εισαγγελία’ και τον ‘γενικό ελεγκτή’» αναφέρεται σε αντίστοιχες υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη «διακυβέρνηση» ΚΕΕ και το «υπουργείο» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων μετέφερε στη δικαιοσύνη. Αλλού γράφει ότι προτεραιότητα δόθηκε στη συνεργασία ΡΤΚ-ΔΚ για το σχηματισμό «κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του Σουνάτ Ατούν, «βουλευτή» του ΚΕΕ, ότι δεν είναι δυνατή η συνένωση του ΚΕΕ με το ΔΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα