Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 17/4/2013

09:55 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα εσωκομματικά των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού, η αξιολόγηση της εκλογής Φελλάχογλου στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας από τον ΓΓ του ΡΤΚ, οι ρακοσυλλέκτες που κινδυνεύουν και η πτώση της τιμής του χρυσού είναι μεταξύ των κυρίων θεμάτων των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Γίνεται επίσης αναφορά στον ισχυρισμό της τ/κ πλευράς ότι έχει μερίδιο στα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας, την άφιξη των πρώτων Δανών τουριστών

στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Κατηγόρησε για ξεδιαντροπιά την ηγεσία Γιοργκαντζίογλου» γράφει πως ο πρώην «υφυπουργός του πρωθυπουργικού γραφείου» (επί εποχής Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ», Οντάτς Ντουζγκιούν αρχίζοντας την ομιλία του απευθυνόμενος σε μέλη του ΡΤΚ με το «αγαπημένοι φίλοι», κατηγόρησε την ηγεσία του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου πως προβαίνει σε ξεδιάντροπες συνομωσίες εναντίον παλαιών στελεχών του κόμματος. Επικρίνει δε έντονα ως έλλειψη σοσιαλιστικής ηθικής και μια μικροπρεπή ενέργεια το ότι ο υποψήφιος του ΡΤΚ και νέος «δήμαρχος» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου προεκλογικά είχε επισκεφθεί την εφημερίδα «Βολκάν» και είχε ζητήσει τη στήριξή της. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από την άφιξη των πρώτων Δανών τουριστών στα κατεχόμενα και γράφει πως στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν τους κερνούσαν μπουρέκια και τριαντάφυλλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο «νότο» μετά από το αέριο, θαμπώθηκαν και από τον χρυσό και πως η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι έχει δικαιώματα στους 14 τόνους αποθεμάτων χρυσού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Είμαστε εξουσία από τον πρώτο γύρο εκλογών» αναφέρεται σε συνέντευξη του ΓΓ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκλογή Φελλάχογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και τις αλλαγές που θα φέρει στον «δήμο». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού, Σουάτ Κιλίτς στα κατεχόμενα πως αυτά τα μη νόμιμα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ θα τερματιστούν βήμα – βήμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ύποπτος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που είχε ντυθεί γυναίκα και προέβη σε ληστεία, στο «δικαστήριο» αποκαλύφθηκε ότι είχε προβεί σε άλλες πέντε ληστείες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Έπεσε η τιμή του χρυσού, ζωντάνεψε η αγορά» γράφει ότι ο χρυσός έπεσε κατά 17%, σημειώνοντας την πιο σοβαρή πτώση τα τελευταία 30 χρόνια και αναφέρεται στις παλιές και νέες τιμές της χρυσής λίρας, μισής χρυσής λίρας και ¼ της λίρας που αρχίζουν από τις 30 ΤΛ (13,70 ευρώ) και φτάνουν 90 ΤΛ (4,90 ευρώ). Αλλού γράφει ότι το Ιράν ταρακουνήθηκε από ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι «βουλευτές» της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΚΕΕ με επικεφαλής τον Τουρκάι Τοκέλ έδωσαν προθεσμία στον Ιρσέν Κιουτσιούκ πως αν δεν κάνει βήμα για να αγκαλιάσει/ενοποιήσει το κόμμα μέχρι τις 30 Απριλίου, θα προβούν σε όποια ενέργεια χρειαστεί για να πάνε σε «πρόωρες εκλογές». Ο Κιουτσιούκ αντιπρότεινε να πάνε όλοι μαζί κατασκήνωση (όπως προβαίνει το ΑΚΡ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο).

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Προκαλώντας τον θάνατο» αναφέρεται σε γυναίκες που ψάχνουν στον σκουπιδότοπο στο κατεχόμενο Καπούτι για μέταλλα, αλλά και σε άλλους χώρους σκουπιδιών στα κατεχόμενα, μη γνωρίζοντας πως η ζωή τους τίθεται με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο. Αλλού γράφει πως στη χθεσινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΚΕΕ υπήρξε χθες μεγάλη ένταση και ζητήθηκαν «πρόωρες εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην διακοπή της παροχής ρεύματος στο σταθμό αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται διύλιση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δύσκολα θα βγάλουν 20 βουλευτές» γράφει ότι το ΚΕΕ συνεδρίασε χθες για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας και σημειώνει πως ενώ προς τα έξω δηλώνουν «όλα καλά», μεταξύ τους αναφέρουν ότι στις επόμενες «εκλογές» αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι εσωκομματικά, δύσκολα θα βγάλουν 20 «βουλευτές». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε τα δικαιώματά της από τον χρυσό που σκοπεύει να πουλήσει η Κεντρική Τράπεζα. Αλλού γράφει για την αρχαία πόλη των Γαστριών και φιλοξενεί δηλώσεις αρχαιολόγου που λέει ότι την άφησαν στην τύχη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα