Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/12/2013

10:42 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι επιπτώσεις της, οι δηλώσεις για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών και σοβαρό τροχαίο δυστύχημα στην Αμμόχωστο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν μπορώ να ασκήσω πιέσεις», αναφέρει ότι αυτό απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, όταν του ζητήθηκε να ασκήσει πιέσεις στον Νερβίς

Έρογλου για να δεχθεί τον όρο της ενιαίας κυριαρχίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στο δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου, έχασε τη ζωή του ο 29χρονος ποδοσφαιριστής Αλί Τζεϊλάν. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της τ/κ Συντεχνίας δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι τέσσερεις εκπαιδευτικοί πληρώνονται χωρίς να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μπέρδεμα στο Δημοκρατικό Κόμμα», γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΔΚ Μπενγκιού Σονιά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος και ο Σερντάρ Ντεκτάς ζήτησε να του αφαιρεθεί το αξίωμά του. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος ντύθηκε στα άσπρα μετά τη χθεσινή χιονόπτωση που παρατηρήθηκε και αναφέρει ότι 26 χωριά στο «νότο» έμειναν αποκλεισμένα. Αλλού αναφέρει ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Κούρδοι φοιτητές την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, συνελήφθηκαν 12 άτομα.

Η εφημερίδα Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η Αμμόχωστος πενθεί», αναφέρεται επίσης στο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στην Αμμόχωστο, έχασε τη ζωή του ο 29χρονος ποδοσφαιριστής Αλί Τζεϊλάν, του οποίου το αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπιαία με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, όταν ο νεαρός επιχείρησε να προσπεράσει το μπροστινό του αυτοκίνητο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι έντονοι άνεμοι των τελευταίων ημερών απειλούν αλιευτικό καταφύγιο του γλυκού νερού στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα οι ψαράδες να επαγρυπνούν εδώ και 48 ώρες. Αλλού γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι η κατάσταση δεν έχει φτάσει σε αδιέξοδο και ότι μια θετική απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα ανοίξει το δρόμο για τις συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η λύση θα διευκολύνει τη μεταφορά του φυσικού αερίου», αναφέρει ότι ο καθηγητής του παράνομου πανεπιστήμιου Ανατολικής Μεσογείου Δρ Τουργκούτ Τουρχάν δήλωσε ότι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που θα δώσει η λύση του Κυπριακού, θα είναι και η διευκόλυνση του φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι αύριο έρχεται για μία μέρα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημες συναντήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι η επιστροφή της πόλης του Βαρωσιού είναι πιο δύσκολη ακόμα και από τη λύση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τέρμα στην προσωρινή απασχόληση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών», γράφει ότι αυτός είναι ένας από τους στόχους της πρότασης νόμου για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αντιπρόσωποι των εργαζομένων σε συνάντηση που είχαν με την «επιτροπή αξιολόγησης» του κατώτατου μισθού, πρότειναν όπως ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στις 1830 ΤΛ (περίπου 850 Ευρώ). Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Αχμέτ Καπτάν, δήλωσε ότι τελικά οι «δημόσιοι υπάλληλοι την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη απεργία για την έγκριση πρότασης νόμου για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα