Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/2/2014

09:39 12/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου, το κοινό ανακοινωθέν και η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και οι θετικές αντιδράσεις εκ μέρους ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Με τίτλο «Η αρχή του τέλους (για το ψευδοκράτος)», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι χθες

στη νεκρή ζώνη άρχισε ακόμα μια διαδικασία για το Κυπριακό και έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης Κύπρου. Αναφέρει ακόμα ότι ηγέτες χωρών έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή και την ικανοποίησή τους για τις θετικές εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» κατεχόμενης Λευκωσίας αποφάσισε να θέσει τέρμα στις ανεξέλεγκτες και μη αδειούχες οικοδομές και να αρχίσει τις έρευνες με σκοπό να σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκατζίογλου εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Ντερβίς Ερογλου λέγοντας ότι θα βοηθήσει τη διαδικασία με όποιο τρόπο του ζητηθεί και μπορεί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ήρθε στήριξη από όλο τον κόσμο» αναφέρεται στις αντιδράσεις των ηγετών των ξένων χωρών, καθώς και των αξιωματούχων των ΗΕ και της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση των δύο ηγετών και την ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών. Γράφει ότι μετά από 684 ημέρες χθες άρχισε και πάλι η διαδικασία των συνομιλιών μετά και από μια ειλικρινή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο δύο «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους, του «βουλευτή» και δικηγόρου Γκιοζέλ Χαλίμ και του πρώην «δημάρχου» του Περγάμου Χουσεΐν Μπεγιάρ. Γράφει ακόμα ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκατζίογλου πρότεινε τον Οζντίλ Ναμί ως μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/κ ηγέτης αρνήθηκε λέγοντας ότι «συνομιλητής του Ναμί είναι ο Κασουλίδης, ας συνομιλήσει τότε μαζί του».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Άρχισε καλά» αναφέρει ότι μετά και από 23 μήνες απραξίας τελικά χθες με την συνάντηση των δύο ηγετών και το κοινό ανακοινωθέν άρχισε η διαδικασία των συνομιλιών. Γράφει ακόμα ότι η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ επισημοποιήθηκε η απομάκρυνση από τη διαδικασία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται ακόμα στις θετικές αντιδράσεις των ξένων αξιωματούχων και με φωτογραφίες των σημαιών των χωρών αυτών γράφει για την ικανοποίηση που εξέφρασαν.

Με τίτλο «Νέα εποχή στην Κύπρο» και με φωτογραφία της χειραψίας των δύο ηγετών, η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη των Ε/κ Νίκο Αναστασιάδη και έτσι έληξε η 23 μηνών νεκρή περίοδος στις συνομιλίες. Γράφει ότι οι συνομιλητές των δύο πλευρών θα συναντηθούν την Παρασκευή, ενώ αναμένεται την επόμενη βδομάδα να γίνουν οι επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα. Αναφέρει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω» και αναμένει όπως το τέλος των διαπραγματεύσεων θα είναι η λύση του Κυπριακού. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή και τη στήριξή του στη διαδικασία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Άντε!» και με ολοσέλιδη φωτογραφία των δυο ηγετών, στην παρουσία της Ειδικού Αντιπροσώπου Λίζα Μπάντενχαϊμ να κάνουν χειραψία αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση τους κατά την οποία συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών, γράφει ότι μετά από περίπου δύο χρόνια οι ηγέτες των δύο πλευρών ξανασυναντήθηκαν και συμφώνησαν και υπέγραψαν κείμενο με επτά σημεία. Η διεθνής κοινότητα, γράφει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ηγετών εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη θετική εξέλιξη και παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή της στη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα