Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/6/2013

09:58 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαβουλεύσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κατεχόμενα για το σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης», τα ονόματα που ακούγονται για τον επικεφαλής αυτής, καθώς και ζητήματα εσωτερικής υφής της τ/κ κοινότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης σε τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 23χρονο μοτοσικλετιστή, στην πρώτη πράξη του νέου «διευθυντή» του «τμήματος βακουφίων» στο γραφείο του και στην ποινή του «κακουργιοδικείου» εναντίον συλληφθέντα για δύο βιασμούς, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η εκδίκηση των

εκλογών», γράφει ότι τελικά ο Ντερβίς Έρογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε ότι στην κρίση η Άγκυρα στήριξε τον Ιρσέν Κιουτσιούκ, κάνοντας αναφορά στον Ερόλ Ολτσιάκ, εκ των επικοινωνιολόγων του Ταγίπ Ερντογάν που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Ταλάτ και έχασε και τώρα του Κιουτσιούκ. Αλλού γράφει ότι με μια ξαφνική απόφαση ο Ιρσέν Κιουτσιούκ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, προφανώς να συζητήσει την κατάσταση στα κατεχόμενα με αρμοδίους του ΑΚΡ. Γράφει επίσης ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς πρότεινε τον Χουσεϊν Αγκολεμλί για να ηγηθεί της «μεταβατικής κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο της τουρκικής αστυνομίας ΤΟΜΑ, που χρησιμοποιήθηκε και στις εκδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, έρχεται σύντομα και στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Μεγάλη ασέβεια» η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) γράφει ότι ο νέος «διευθυντής» των θρησκευτικών ιδρυμάτων, Φαντίλ Βεντέλ, που διορίσθηκε με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις, σε μια πρώτη του κίνηση, κατέβασε από το γραφείο τη φωτογραφία του Δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος είχε δώσει αγώνα για τη μεταβίβαση του «τμήματος βακουφίων στους Τ/κ, και κρέμασε μια φωτογραφία του Σουλτάνου Σελίμ Β. Αλλού γράφει ότι το κοινό όνομα της «μεταβατικής κυβέρνησης» θα καθορισθεί σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει για παραδειγματική τιμωρία ενός συλληφθέντα για δύο ξυλοδαρμούς και βιασμούς γυναικών. Το «δικαστήριο» του επέβαλε 12,5 χρόνια φυλάκισης.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η ταχύτητα του πήρε την ψυχή!», αναφέρεται σε δυστύχημα με θύμα τον 23χρονο Αμπντουλκαντίρ Τουρχάν, ο οποίος στο δρόμο προς την κατεχόμενη Μόρφου, λόγω υπερβολικής ταχύτητας έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του που δεν έφερε πινακίδα, σύρθηκε 70 μέτρα στην άσφαλτο και παρ’ όλο που έφερε κράνος, έχασε τη ζωή του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Φερντί Σογιέρ, που λεγόταν ότι δεν θα ήταν υποψήφιος με το ΡΤΚ στις «εκλογές», κατέθεσε τελικά χθες τη σχετική αίτηση, τελευταία στιγμή, όπως σημειώνεται, για την κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ κατέληξε χθες στο όνομα της «βουλευτού» Σιμπέλ Σιμπέρ για τη θέση του «πρωθυπουργού» της «μεταβατικής κυβέρνησης» και αυτό θα προτείνει στη σημερινή συνάντηση των τριών κομμάτων.

Με τίτλο «Συμφώνησαν επί των αρχών», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη «μεταβατική κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει πως ο «πρωθυπουργός» δεν θα είναι πρόεδρος κόμματος, η «κυβέρνηση» θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες και σήμερα απομένει να ξεκαθαρίσει το όνομα του «πρωθυπουργού». Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Περγάμους παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στο ΚΕΕ και δήλωσε πως αν χρειαστεί θα παραιτηθεί και από το κόμμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου εκτιμά ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πίεση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Οι περισσότεροι είναι αστυνομικοί προστασίας(!)», αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του «υπουργού εσωτερικών», Ναζίμ Τσαβούσογλου που αφορούν την παραχώρηση 15 αδειών οπλοφορίας στην τελευταία συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» του Ιρσέν Κιουτσιούκ, πριν τις «πρόωρες εκλογές». Αλλού γράφει ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στις αρχές και σήμερα θα ξεκαθαρίσουν το όνομα του επικεφαλής της «μεταβατικής κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι υποθέσεις σεξουαλικής βίας και αναφέρεται στην συνολική ποινή 12,5 χρόνων που επιβλήθηκε χθες σε ύποπτο από το «κακουργιοδικείο» για δύο βιασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα