Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/10/2013

11:12 11/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εσωτερικά ζητήματα όπως η νέα ένταση στο «δήμο» Λευκωσίας λόγω μερικής αποπληρωμής οφειλομένων αναδρομικών, η δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι θα πάρει πίσω το Ερτζιάν, θέση που είχε εκφράσει και προεκλογικά προκαλώντας δυσφορία στην Άγκυρα, αλλά και οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» σε διπλωματικούς συντάκτες του τουρκικού Τύπου στην Άγκυρα για εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα στο σημερινό τ/κ Τύπο.

Γίνεται επίσης αναφορά σε μια απόφαση του «ανωτάτου» για τους αντιρρησίες συνείδησης, τις τιμές

των κρεάτων ενόψει της Εορτής των Θυσιών, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Απορρίφθηκε το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης» αναφέρεται στην απόφαση – πρωτιά, όπως γράφει, του «ανωτάτου δικαστηρίου» στο αίτημα του Μουράτ Κανατλί, ο οποίος απέρριψε την επιστράτευση κάνοντας χρήση του δικαιώματος του «αντιρρησία συνείδησης». Το «ανώτατο» απέρριψε ότι έχει αυτό το δικαίωμα επικαλούμενο την υφιστάμενη νομοθεσία και έριξε το μπαλάκι στη «βουλή», προστίθεται. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κινητοποιείται και πάλι η συντεχνία των «δημοτικών» υπαλλήλων για τους οφειλόμενους μισθούς των εργαζομένων στο «δήμο» Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι το πρώτο δάνειο του κατεχόμενου δήμου Λευκωσία από την εταιρεία Τσιανγκάρ έγινε επί εποχής ΡΤΚ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το μαχαίρι χτύπησε στο κόκαλο» γράφει ότι λίγο πριν το μπαϊράμι οι εργαζόμενοι στους «δήμους» Λευκωσίας και Γαλάτειας προέβησαν σε διαμαρτυρία λόγω της μη καταβολής μισθών τους. Αλλού αναφέρει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χθες πως θα προβούν σε κάθε πρωτοβουλία για «να πάρουμε πίσω το Ερτζιάν», λέγοντας πως πρόκειται για μια στρατηγική υπόθεση και όχι για ζήτημα ιδιωτικοποιήσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες των ταξιδιωτικών πρακτόρων, της «ένωσης» ξενοδόχων και του «διοικητικού συμβουλίου» του «πανεπιστημιακού» νοσοκομείου εγγύς Ανατολή ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο, από εδώ και στο εξής, θα παρέχει υπηρεσίες σε όσους εισφέρουν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας και πόσο σημαντικό είναι αυτό για το ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Θα πάρω πίσω το Ερτζιάν» αναφέρεται στις δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού», Σερντάρ Ντενκτάς πως πρόκειται για μια στρατηγική περιοχή και θα εργαστεί για την ακύρωση του διαγωνισμού με τον οποίο το παράνομο αεροδρόμιο παραχωρήθηκε σε ιδιωτική τουρκική εταιρεία. Αλλού γράφει ότι ζωντάνεψε η αγορά κρεάτων ενώ πλησιάζει η Γιορτή των Θυσιών και αυξήθηκαν οι τιμές κάνοντας τους κρεοπώλες να χαμογελούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην έκθεσή του για τους αγνοούμενους σε ευρωπαϊκές χώρες ο Βρετανός Βουλευτής Τζιμ Σιέρινταν αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη 1.464 Ε/κ αγνοούμενοι και 494 Τ/κ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αυτός που σέρνεται θα πληρώσει το τίμημα» αναφέρεται στην ενημέρωση που έδωσε χθες στους διπλωματικούς συντάκτες στην Άγκυρα ο Οζντίλ Ναμί, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησα, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία σημειώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις μέχρι σήμερα και πρέπει να γίνει χρήση της καλής ατμόσφαιρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιθανόν η «βουλή», με αφορμή τις αυθαιρεσίες και παρατυπίες στο «δήμο» Λευκωσίας, δημιουργείται ακόμη μια επιτροπή για να εξετάσει την τροποποίηση του νόμου για τα «δημαρχεία». Αλλού αναφέρει ότι το «διοικητικό συμβούλιο» της Cypruvex («κρατική» εταιρεία για τις εξαγωγές προϊόντων, κυρίως εσπεριδοειδών) καθησύχασε πως είναι σε θέση να αποπληρώσει όλα τα δάνεια που έχει, υποστηρίζοντας ότι οι φήμες περί του αντιθέτου γίνονται με στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Κάτω από το μικροσκόπιο 290 προσλήψεις» αναφέρεται στον «δήμο» Λευκωσίας και γράφει ότι λόγω του ισχυρισμού ότι αυτός ο αριθμός προσλήφθηκε με παράτυπο τρόπο δημιουργήθηκε επιτροπή στη «βουλή» που θα συζητήσει την πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί «δημαρχείων» και μετά την τροποποίηση η «ελεγκτική υπηρεσία» θα θέσει στο μικροσκόπιο τις καταγγελίες περί ατασθαλιών. Αλλού γράφει ότι ο Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρχει ένα νέο σχέδιο και στο εδαφικό δεν αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στο «δήμο» Λευκωσίας αντέδρασαν στην ανακοίνωση ότι θα πληρώνονται λίγοι λίγοι αναδρομικά τους μισθούς που τους χρωστά ο «δήμος» και η συντεχνία BES απαιτεί όπως πληρωθούν όλοι, όχι μόνο οι εργάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα