Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15/12/2012

09:16 15/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η έρευνα για τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας από τη Βουλή, η δημοσίευση των αναθεωρημένων προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για το 2013 οι οποίες αναδεικνύουν την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί Κυπριακής Προεδρίας στο οποίο η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος εισέπραξαν τα εύσημα των εταίρων τους για την επιτυχή διεξαγωγή της εξάμηνης θητείας της Κύπρου

στο τιμόνι της ΕΕ και το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας μαθητές και προσωπικό, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των εφημερίδων του Σαββάτου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «ΔΗΚΟ: Έρευνα για Χριστόφια – Δημητριάδη» γράφει ότι σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζητά η έρευνα της Βουλής να επεκταθεί στον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στην αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, το ρόλο του Προέδρου Χριστόφια στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και την ευθύνη της Κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων. Αλλού γράφει ότι με χθεσινή εγκύκλιό του προς όλα τα κυβερνητικά τμήματα, το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί πώς θα μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στη βάση της νέας νομοθεσίας. Γράφει, επίσης, ότι χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση του εθνικού μας αερομεταφορέα αλλά ο Σταύρος Σταύρου είναι αισιόδοξος. Οι συντεχνίες προσθέτει απέρριψαν πρόταση της εταιρείας να δοθούν στους υπαλλήλους μετοχές αντί 13ος.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Βάση ανάκαμψης η εφαρμογή του μνημονίου» γράφει ότι το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον για την Κύπρο σκιαγραφούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το 2013 οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες και είναι σημαντικά αναθεωρημένες προς τα κάτω. Τονίζει παράλληλα πως η πιστή εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων. Αλλού γράφει ότι η Επίτροπος Προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιών Λήδα Κουρσουμπά τοποθετείται υποστηρικτικά προς το δικαίωμα μαθητών για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τους χειμερινούς μήνες του έτους κυρίως τον Ιανουάριο και Δεκέμβριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, συμβαίνουν ως επί το πλείστον τα οξέα στεφανιαία επεισόδια

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Τριπλό επικίνδυνο κοκτέιλ», γράφει ότι με φόντο την ανυπαρξία ουσιαστικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το κυπριακό μνημόνιο και την πιθανότητα οι τελικές αποφάσεις να παρθούν ακόμα και μετά το Γενάρη, στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν τη δυσκολία των καταστάσεων που εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 2,4% το 2012 και κατά 3,5% το 2013. Γράφει, επίσης, ότι κλονίζουν την αγορά οι υπεραγορές Ορφανίδη και αμφιταλαντεύονται να στηρίξουν την εταιρεία οι τράπεζες . Αλλού, γράφει ότι με δύο διαφορετικές τιμές πωλούνται τα καπνικά είδη στην αγορά από χθες αφού κάποιες εταιρείες άρχισαν να προμηθεύουν την αγορά προϊόντα με παλιές τιμές, ενώ άλλες με τις νέες τιμές, επιβαρύνοντάς τις με αυξημένο φόρο κατανάλωσης.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «Θερμό χειροκρότημα», γράφει ότι τους επαίνους, τα εύσημα και το θερμό χειροκρότημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εισέπραξε χθες η κυπριακή Προεδρία στο πρόσωπο του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος προέβη και στο σχετικό απολογισμό στο τελευταίο της Κυπριακής Προεδρίας Ευρωσυμβούλιο. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις αυτούσιες δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ που έγιναν υπέρ του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για τη Δευτέρα ανέβαλε τη λήψη απόφασης η Διαχειριστική Επιτροπή Ταμείων Συντάξεων της ΑΗΚ αναφορικά με τη δανειοδότηση της Κυβέρνησης με 100 εκ. ευρώ για περίοδο 91 ημερών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ», γράφει ότι βαριά οπλισμένος άντρας άνοιξε πυρ σε σχολείο εναντίον παιδιών και προσωπικού σε σχολείο στο Κονέκτικατ, σκοτώνοντας 27 άτομα 20 από τα οποία είναι παιδιά μεταξύ πέντε και δέκα χρονών. Γράφει, επίσης, ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ζητούν από το κράτος επιπλέον 73 εκατομμύρια ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης για να γίνει η εταιρεία βιώσιμη. Αλλού, γράφει ότι η σειρά “Homeland” αναδεικνύεται από τις πιο δημοφιλείς στη διεκδίκηση των τηλεοπτικών βραβείων «Χρυσές Σφαίρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα