Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 11/12/2013

08:17 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακές Εφημερίδες

Η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ανοίγει ο δρόμος για διώξεις για πράξεις και παραλείψεις σχετικά με την οικονομία, οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να επηρεάζουν την Κύπρο προβάλλονται στους κύριους τίτλους των εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης η έρευνα για πώληση αεροσκάφους της αστυνομίας σε χαμηλή τιμή, η πρώτη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του

Δημοκρατικού Κόμματος, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών οργανισμών και άλλα θέματα.
Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Κώστας πήρε τ’όπλο του!…» και γράφει ότι σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, θα διωχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνέτειναν στην οικονομική καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας ενώ υπάρχουν στοιχεία για διαδρομές χρημάτων από εταιρεία προς κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Προβάλλει αλλού τις χθεσινές διαβουλεύσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου, σημειώνοντας ότι τα εμπόδια από τουρκικής πλευράς για ‘κοινή διακήρυξη παραμένουν. Η «Α» αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό για την πώληση αεροσκάφους της αστυνομίας σε χαμηλή τιμή.

«Η Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Πήραν κυριαρχία θέλουν περισσότερα», γράφει ότι ούτε και χθες επιτεύχθηκε πρόοδος για την κοινή διακήρυξη. Δεν αρκεί τον Ντερβίς Ερογλου η αναφορά ότι η κυριαρχία θα εκπηγάζει ισότιμα από τους Ε/κ και τους Τ/κ, ούτε η απουσία της λέξης «μία» σχετικά με την κυριαρχία. Αναφέρει αλλού ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προχώρησε στην αποκατάσταση του Γιώργου Κολοκασίδη, ζητά επίσης σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ενώ διορίστηκε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου. Αναφέρεται επίσης στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Άνοιξε ο δρόμος για διώξεις» και γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος των ποινικών διώξεων για πράξεις και παραλείψεις από το 2006 μέχρι το 2013 που έγιναν στην Κύπρο, την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναφέρεται επίσης και στις προδιαγραφές του ιρλανδικού σχεδίου το οποίο θα επιχειρηθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα ιδρυθεί οργανισμός όπου το κράτος θα εξοφλά το δάνειο εκείνων που δεν μπορούν να πληρώνουν και θα παίρνει την ιδιοκτησία και στη συνέχεια θα ενοικιάζεται για πέντε χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς. Με σχετικό φωτορεπορτάζ, αναφέρει επίσης ότι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει έργα της Κυριακής Κώστα και της Λουϊζας Καϊμάκη τα οποία εικονογράφησαν την έκδοση του Φιλελεύθερου «Ιστορία της Κύπρου» για παιδιά και νέους.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Διάλογος για το θεαθήναι», γράφει ότι οι συντεχνίες της ΑΗΚ αρνούνται να παίξουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος «κατόπιν εορτής» θυμήθηκε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta, της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων, καλώντας τις οργανώσεις για σύσκεψη στο Προεδρικό. Γράφει αλλού ότι ανοικτό παραμένει το ζήτημα για το νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση αφού δεν ικανοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αναφέρει επίσης ότι ογκούται το κύμα αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας οι οποίοι διαμηνύουν πως η μεγάλη κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου είναι η αρχή ενός κύματος ξεσηκωμού και αντίστασης.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Οι Αρχές ετοιμάζονται για κακοκαιρία», και γράφει στο κύριο θέμα της ότι αναμένεται ότι οι θερμοκρασίες τη νύχτα να πέσουν στο 0 ενώ αναμένονται καταιγίδες, χιόνι και βροχή. Η «CM» προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος είπε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα ευαίσθητο σημείο. Προβάλλει επίσης την έγκριση από το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης του νόμου που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης.

Η αγγλόγλωση «The Cyprus Daily», με κύριο τίτλο «Βουτιά στα ακίνητα», γράφει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 20% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα, με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό να έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Η «CD», με σχετικό φωτορεπορτάζ, αναφέρεται στη χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα και του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην εκδήλωση μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα η οποία επικεντρώθηκε στο όραμά του για επανασυμφιλίωση. Γράφει αλλού ότι πάνω από 700 δάσκαλοι έχουν πάρει άδεια ασθενείας τους πρώτους δύο μήνες της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα