Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 30/3/2014

10:51 30/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη για τη στάση της Κύπρου στις διαφορές Δύσης-Ρωσίας, μια συνταγή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το θέμα του ΕΛΑΜ, οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία, συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, οι εισηγήσεις του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου για την Εθνική Φρουρά και το παρασκήνιο για το διορισμό νέου ΥΠΑΜ, είναι

μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται από τον κυριακάτικο Τύπο.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Χωρίς ΜΟΕ δεν πάμε πουθενά», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει βήματα για την Αμμόχωστο χωρίς ανταλλάγματα ως πρώτο τεστ αξιοπιστίας της άλλης πλευράς και ως τον τρόπο για να πεισθούν οι Ε/κ ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα προς τη λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στους δήμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα τίθεται η ύπαρξη και λειτουργία του ΕΛΑΜ.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επηρεάζεται αρνητικά η λύση του Κυπριακού» και δημοσιεύει συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι ο οποίος σχολιάζει ότι «η Λευκωσία από τη μια τηρεί την ‘πειθαρχία’ της ΕΕ και από την άλλη τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα χρόνο μετά τη χρηματοοικονομική καταστροφή, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται αύριο στο νησί μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δηλώνει ότι στο θέμα «ΕΛΑΜ», γενικά, εξετάζεται με συλλογή στοιχείων κατά πόσο ενεργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Οδικός Χάρτης για τα δάνεια» και φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για το ευρώ, Όλι Ρεν, ο οποίος, όπως γράφει ο «Φ», προτάσσει μια συνταγή για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλού γράφει ότι οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία αποτελούν δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Ερντογάν, του οποίου κρίνεται ουσιαστικά το πολιτικό μέλλον. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά περιγράφει στις διαπραγματεύσεις μια χώρα με δύο εθνικές περιοχές ενώ επιδιώκει νομιμοποίηση μέσα από τη διαδικασία.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Απρόθυμοι να διώξουν το ΕΛΑΜ», αναφέρει ότι είτε δεν μπορεί η Αστυνομία είτε δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες να πατάξουν φασιστικές ενέργειες και πράξεις από μέλη του ΕΛΑΜ. Αλλού προβάλλει χθεσινή αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η παρατεταμένη ύφεση και η αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγές λιτότητας και περιορισμού των επενδύσεων. Δημοσιεύει επίσης δήλωση του Ρώσου Πρέσβη ο οποίος «χτυπά καμπανάκι για τη στάση της Λευκωσίας έναντι της Μόσχας».

Η αγγλόγλωση “Sunday Mail” με τίτλο «Φόβοι για καταστολή μετά τις εκλογές» και γράφει ότι η Τουρκία άρχισε έρευνα κατασκοπείας ύστερα από τη διαρροή στο You Tube μιας συνομιλίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων για ενδεχόμενο στρατιωτικό κτύπημα στη Συρία, προαναγγέλλοντας έτσι μια πιθανή καταστολή των πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης μετά τις σημερινές εκλογές. Αλλού γράφει για αβεβαιότητα γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό με την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου. Γράφει ακόμα ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε χθες τους πρώτους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Βρετανία.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή», κάτω από τον τίτλο «Έχει εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και γράφει ότι ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας από το ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πιστώνει την Κυβέρνηση με θετικό πρόσημο στις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας, αλλά σημειώνει ότι το στοίχημα δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιδιόχειρο σημείωμα με 18 εισηγήσεις για την ΕΦ έδωσε στον Αρχηγό της ΕΦ ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος το πρωί της μοιραίας Παρασκευής. Γράφει επίσης ότι έρχεται περί τα τέλη Απριλίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για την Αμμόχωστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την είσοδο εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ανώμαλη προσγείωση» και γράφει ότι μπορεί στο διεθνή παράγοντα να αναπτύχθηκε και να αναπτύσσεται αισιοδοξία σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάτι τέτοιο ουδόλως δικαιολογείται από τα πραγματικά γεγονότα. Αλλού γράφει ότι προωθείται η τοποθέτηση του Χριστόφορου Φωκαΐδη στη θέση του Υπουργού Άμυνας. Γράφει επίσης ότι η προστασία της οικογενειακής στέγης ορθά και αποτελεί σημαντικότατη προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του νομοθετικού σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα