Επισκόπηση Tουρκοκυπριακού Τύπου 30/12/2013

11:06 30/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παύση της απασχόλησης των εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων, οι καταστροφές που προκάλεσαν οι χθεσινές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Μεσαορίας και δηλώσεις για το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο τελευταίος μεζές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι», γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένη στο θέμα της παύσης

της απασχόλησης των εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων και δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των χθεσινών βροχών πλημμύρισαν αρκετά χωριά στην περιοχή της Μεσαορίας. Άλλου γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων «Μεμούρ-Σεν» πραγματοποιεί σήμερα μπροστά από το κτίριο της ψευδοβουλής εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση των εκτάκτων υπαλλήλων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Έζησαν την καταστροφή», γράφει ότι λόγω των χθεσινών έντονων βροχών, η Μεσαορία έζησε μια καταστροφή με ποτάμια να ξεχειλίζουν, αρκετά χωριά να πλημμυρίζουν, και αρκετά ζώα να χάνουν τη ζωή τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γιορκαντζίουγλου ανακοίνωσε ότι για μια αποτελεσματική και αποδοτική «δημόσια» διοίκηση, χρειάζεται πλέον κάθε μελλοντικός «δημόσιος» υπάλληλος να επιτυγχάνει σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που η «χώρα» ζει μια τέτοια πλημμύρα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μέρα έντασης», γράφει ότι ο Γενικός Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντεκτάς, αντιδρώντας στην απόφαση του ΡΤΚ να παύσει την απασχόληση των εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων, δήλωσε ότι αν απολυθούν 336 άτομα, θα διαλύσουν την «κυβέρνηση» συμμαχίας. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΔΚ Μπενγκιού Σιόνια, σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Ντενκτάς, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από το κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη μεγαλύτερη καταστροφή από τις χθεσινές πλημμύρες την έζησαν στο κατεχόμενο χωριό Μαραθόβουνος, με 13 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα να πλημμυρίζουν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι βροχές έπληξαν την Μεσαορία», αναφέρεται επίσης στις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή της Μεσαορίας και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Έξω Μετόχι, Καλυβάκια, Πέτρα Διγενή, Κουρού Μοναστήρι, Τζιάος, Στρογγυλός και Μαραθόβουνος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιιτ, δήλωσε ότι στηρίζει την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα αναζωογονηθεί η οικονομία και θα σημειωθεί μεγάλη άνθηση στον τουρισμό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Απόλυτη καταστροφή» και με μεγάλη φωτογραφία των καταστροφών που δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μεσαορίας, αναφέρεται επίσης στο πώς παρέλυσε η ζωή στην περιοχή λόγω των βροχοπτώσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι η λύση για τους 336 εκτάκτους «δημόσιους» υπαλλήλους που θα απολυθούν, είναι να παρακαθίσουν στις «κυβερνητικές» εξετάσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Αλλού γράφει ότι σήμερα η ολομέλεια της «βουλής» πραγματοποιεί την τελευταία συνεδρίαση της για το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα