Επίσημη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ

17:07 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ) κ. Reuven Rivlin στο κτίριο της Κνεσέτ, διάρκειας μιας ώρας. Τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα απασχόλησαν θέματα αμοιβαίου

ενδιαφέροντος, το κυπριακό καθώς και το παλαιστινιακό με κύριο σημείο την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ενημέρωσε τον κ. Rivlin, ιδιαιτέρως για το κυπριακό καταγγέλλοντας την τουρκική αδιαλλαξία ως το κύριο εμπόδιο της επίλυσης του προβλήματος και καυτηρίασε την πολιτική εποικισμού που η τουρκική πλευρά ακολουθεί σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των κυπροαϊσραηλινών σχέσεων μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δυο χωρών και σημείωσε το ρόλο που η κυβέρνηση Κληρίδη διαδραμάτισε στην ανάπτυξη των σχέσεων ΚύπρουΙσραήλ. Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι η κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ εγκαθιδρύθηκε επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και ότι οι πρώτες επισκέψεις ανωτάτου επιπέδου αντηλλάγησαν από τον πρόεδρο Βάιτσμαν, το 1998 στην Κύπρο και τον πρόεδρο Κληρίδη, το 2000 στο Ισραήλ.

Ο κ. Rivlin αφού ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για το παλαιστινιακό, τονίζοντας τη βούληση της χώρας του για την κατάκτηση της πραγματικής ειρήνης μέσα από ένα συμβιβασμό με τους Παλαιστίνιους, αναφέρθηκε και ο ίδιος στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δυο λαών μας, και πρόσθεσε ότι τους συνδέουν πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Ο κ. Rivlin συμφώνησε με τον κ. Αναστασιάδη για την ανάγκη οι σχέσεις των δυο χωρών να ενισχυθούν περαιτέρω σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. καθώς και στην ενέργεια. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δυο χωρών, είπε ο κ. Rivlin, δημιουργούν πολύ σημαντική ευκαιρία.

Στην επίσκεψη του στο Ισραήλ, τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου, πρέσβης Ανδρέας Πιρίσιης και η σύμβουλος επί θεμάτων Μέσης Ανατολής Έλενα Σταύρου.

Σήμερα το απόγευμα, η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού θα έχει επίσης συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, στο Πατριαρχείο. Αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους υπουργούς και αξιωματούχους του ισραηλινού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα