Επικρίσεις Γ. Λιλλήκα για μη τήρηση κυβερνητικών δεσμεύσεων

16:25 6/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους έναντι των πολιτών και της κυπριακής κοινωνίας, όμως τηρούν πιστά και τυφλά τις δεσμεύσεις τους έναντι του μνημονίου της Τρόικας, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αποδεικνύεται ότι αυτό που τους ενδιαφέρει (Κυβέρνησης) είναι να πάρουν τα εύσημα του καλού και υπάκουου μαθητή από την Τρόικα,

να ικανοποιήσουν τελικά τις ιδεοληψίες τους και όχι η εξυπηρέτηση των καλών νοούμενων συμφερόντων του τόπου μας».

«Τελικά αποδεικνύεται πως και το Λόττο να έπαιζε ο Υπουργός Οικονομικών, πάλι θα προχωρούσε η Κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η Κυβέρνηση δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για την εξεύρεση του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018 που ήταν η δέσμευση της στο μνημόνιο. Ούτε καν μελέτησε την πρόταση που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε. Απλά όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύεται ότι κορόιδευε τους πολίτες και το λαό. Όπως σήμερα με την πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις, κοροϊδεύει, ουσιαστικά, τους εργαζόμενους με το γλειφιτζούρι της μειοψηφικής συμμετοχής τους σε ιδιωτικούς οργανισμούς που θα ελέγχουν ιδιώτες. Παραδέχεται η ίδια η Κυβέρνηση, τελικά ότι η πρόταση της είναι πρόταση για ξεπούλημα σε τιμής ευκαιρίας των ημικρατικών οργανισμών», πρόσθεσε.

Αφού, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, συμπεριέλαβε στο πακέτο, ουσιαστικά, όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς μέχρι και το Κρατικό Λαχείο, ακόμα και την αδειοδότηση για φρουτάκια, «τελικά η Κυβέρνηση ελπίζει, λέει, ότι πιθανό να πετύχει το στόχο της εξασφάλισης 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Σε ποιες τιμές ελπίζει ή αξιολογεί την αξία σήμερα όλων αυτών των ημικρατικών οργανισμών η Κυβέρνηση. Το μόνο που έμεινε να συμπεριλάβει μέσα στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση είναι το Προεδρικό Μέγαρο και το κτίριο της Βουλής», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών επιμένει στην πρόταση της, που εξασφαλίζει το 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να χρειαστεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και που εξυπηρετεί και τους ημικρατικούς οργανισμούς, την εξυγίανση και αποτελεσματικότητα τους, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του κράτους μας.

Φυσικό Αέριο

Αναφορικά με το φυσικό αέριο και της δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε διγλωσσία ανάμεσα στις κυβερνητικές θέσεις και το κυβερνητικό κόμμα».

«Αυτή τη φορά η διγλωσσία αφορά το φυσικό αέριο. Χθες, εντελώς απρόκλητα και εντελώς, κατά την άποψη μας, ακατανόητα ο Πρόεδρος το ΔΗΣΥ με την ομιλία του στο ΚΕΒΕ συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη μεταφορά του με αγωγό μέσω της Τουρκίας. Τελικά, αυτό που εδώ και πάρα πολύ καιρό επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία και οι σύμμαχοι της, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να το κάνει από μόνη της η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Μόνοι μας, τελικά, υποσκάπτουμε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Για τη Συμμαχία Πολιτών, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, η λύση του Κυπριακού δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία διασύνδεση ή σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα.

«Διαπιστώνουμε μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια που αποσκοπεί σε πρώτο στάδιο να εκμεταλλευτεί τη βαθιά οικονομική κρίση και την κοινωνική δυστυχία για να επιβάλει μια λύση του Κυπριακού στο μοντέλο του σχεδίου Ανάν και μέσα από τη λύση αυτή να πάρουν και τον έλεγχο του φυσικού αερίου. Δυστυχώς, σε αυτή την προσπάθεια διαπιστώνουμε ότι μετέχει και η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα και το ΚΕΒΕ και ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να λείπει και η γνωστή UNOPS που γνωρίζουμε από το 2004. Καλούμε την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να εγκαταλείψουν την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και τα φοβικά σύνδρομα. Προειδοποιούμε πως όσο περισσότερες απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιούμε τόσο περισσότερο αδιάλλακτη γίνεται η Τουρκία», πρόσθεσε.

Φτώχεια – Στοιχεία ΕΕ

Όσον αφορά τα στοιχεία της ΕΕ για την φτώχεια, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ για τη φτώχεια τρομάζουν.

«Μέσα σε ένα χρόνο οι Κύπριοι που οδηγήθηκαν στη φτώχεια αυξήθηκαν κατά 50%. Από το 15% του πληθυσμού που ήταν 2012 έφτασαν στο 27,1% του 2013. 200.000 συμπατριώτες μας βιώνουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας. Η τυφλή εμμονή και επιμονή στην εφαρμογή του μνημονίου της Τρόικας οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνική εξαθλίωση και στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού», συμπλήρωσε.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Όσον αφορά πληροφορίες για χρηματοδότηση κομμάτων από την εταιρεία Focus, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η αντιπαράθεση του Πόλυ Πολυβίου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και το ζήτημα της διαπλοκής.

«Για πολλοστή φορά καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα, να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν εάν υπήρξε αυτή η χρηματοδότηση από την εταιρεία Focus και σε ποια κόμματα μπήκε αυτή χρηματοδότηση και εάν αυτά τα κόμματα βοήθησαν ή εξυπηρέτησαν τους ιδιοκτήτες της εταιρείας για συμφέροντα που είχαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ή αλλού», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα