Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο EuroAsia Interconnector

13:02 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στην υλοποίηση του έργου EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ Quantum Energy, υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος του

Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης.

Το έργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μεγαλεπήβολο, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, θα αποτελείται από τρεις συνδέσεις μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου η υλοποίηση των οποίων θα γίνεται ταυτόχρονα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, η Αρχή έχει αναλάβει υποχρεώσεις σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η σύνδεση του δικτύου από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Κρήτη, μέσω του χερσαίου τμήματος που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. Σε δεύτερο στάδιο η ΑΗΚ, όπως είπε ο Πρόεδρός της, θα συμμετέχει στη σχεδιαζόμενη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο για σκοπούς εξαγωγής, όταν πλέον θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, η ΑΗΚ επιθυμεί η ολοκλήρωση του έργου EuroAsia Interconnector να συμπέσει χρονικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσει τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση ώστε να υιοθετηθεί μια εκ των δύο λύσεων που προτείνει η ΑΗΚ: η πρώτη αφορά στην παροχή οικονομικών κινήτρων σε δυνητικό επενδυτή, ο οποίος θα προχωρήσει στην κατασκευή των αγωγών, που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Κύπρο, σε δύο με τρία χρόνια, ανακτώντας πιθανές οικονομικές απώλειες από τη μελλοντική κατασκευή του τερματικού.

Η δεύτερη υπαλλακτική λύση που προτείνεται από την ΑΗΚ είναι η ενδιάμεση λύση του fast track solution, για έλευση του φυσικού αερίου σε 18 μήνες υπό συμπιεσμένη μορφή ή σε 28 μήνες σε υγροποιημένη μορφή, από την ημέρα που θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία. «Αν και εφόσον έρθει το φυσικό αέριο για την Κύπρο θα μπορεί να γίνει και για τη συμπαραγωγή», υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.

Από τα 2000 μεγαβάτ που θα παράγονται συνολικά, η Κύπρος θα παράγει 1000-1200 μεγαβάτ, είπε ο κ. Θράσου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, πέραν των 2000 μεγαβάτ.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ξεκαθάρισε ότι το έργο δεν είναι ανταγωνιστικό του τερματικού που θα κατασκευαστεί για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η ανάγκη της κατασκευής του τερματικού για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένει, εξήγησε ο κ. Θράσου, εφόσον για την παραγωγή των 1000-1200 μεγαβάτ θα χρειάζεται περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ η δυνατότητα του τερματικού θα είναι έως και είκοσι φορές μεγαλύτερη, συνεπώς οι ποσότητες που θα υπάρχουν για εξαγωγή θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ο Χάρης Θράσου ανέφερε ότι το έργο είναι «ύψιστης οικονομικής σημασίας για την Κύπρο» και «είναι καθόλα εφικτό», ενώ ανοίγει, πρόσθεσε, «νέους

Keywords
Τυχαία Θέματα