Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας

10:52 4/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έπεσαν χθες οι υπογραφές μεταξύ Κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας Ζήνων για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, με μια επένδυση που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου ανέφερε ότι το έργο είναι σημαντικό και για την Λάρνακα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο,

σημειώνοντας πως τέτοια έργα αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε μια περίοδο ύφεσης.

“Στόχος μας”, είπε, “είναι να μπει ο θεμέλιος λίθος την 1η Ιανουαρίου του 2013 και αμέσως μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου”.

Το έργο γίνεται με τη μέθοδο της Σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Public Private Partnership).

“Υλοποιούμε τη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων να προωθήσει έργα αυτού του είδους τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία της Κύπρου και θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση”, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι σε πρώτη φάση η επένδυση θα αφορά λιμενικές εργασίες συνολικού κόστους 130 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αργότερα η επένδυση θα ανέλθει στα 600 εκ. για την οικιστική ανάπτυξη.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε πως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 και έληξε χθες δύο χρόνια μετά και ότι οι υπογραφές που έπεσαν δίνουν το πράσινο φως στην κοινοπραξία να προχωρήσει άμεσα για εξεύρεση χρηματοδότησης, προσθέτοντας ότι εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει οι διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοδότησης ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Φλουρέντζου, στόχος είναι να καταστεί το λιμάνι της Λάρνακας ένα σύγχρονο επιβατικό λιμάνι, το κύριο επιβατικό λιμάνι της Κύπρου, που θα μπορεί να προσφέρει παράλληλα και υπηρεσίες εμπορικού λιμανιού.

Είπε ακόμη ότι η πρώτη φάση προνοεί ότι η μαρίνα θα έχει θέσεις για 500 σκάφη, ενώ αργότερα θα επεκταθεί για να καλύπτει 1.000 σκάφη.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις διαβουλεύσεις με την εταιρεία Far Eastern Phoenix, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι “βρισκόμαστε στη διαδικασία των απαντήσεων που έχουν δοθεί στους όρους τους οποίους έχουμε θέσει στην εταιρεία”.

Οπως είπε, οι όροι αφορούν την χρηματοδότηση, αφορούν τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, ποια εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, αλλά και τα παράπλευρα οφέλη της κυπριακής οικονομίας από την επένδυση, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως είναι η κίνηση του μηχανισμού της οικονομίας μέσω της στέγασης όλων εκείνων οι οποίοι θα έχουν τα καταστήματα μέσα στον εκθεσιακό χώρο και άλλα.

“Θα αξιολογήσουμε κατά πόσον ικανοποιούνται οι όροι που έχουμε θέσει και μόλις συνέλθει η διυπουργική επιτροπή για να πάρει την τελική εισήγηση θα αποταθούμε στην Νομική Υπηρεσία να γίνει ο νομοτεχνικός έλεγχος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως η Υπουργική Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει σε κ

Keywords
Τυχαία Θέματα