Επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Κύπρο ετοιμάζει ο Όμιλος Easy Power

14:32 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και ενός ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 21MW και 25,5Μ αντίστοιχα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει στην Κύπρο ο Ομιλος Easy Power.

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της θυγατρικής του Ομίλου στην Κύπρο, Παύλο Λιασίδη,

«πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους που έχει κατατεθεί ποτέ για αδειοδότηση στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Βαγγέλης Σαβούρης είπε πως οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Easy Power στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές, κυρίως από πλευράς κόστους παραγωγής ρεύματος και κατ’ επέκταση πληρωμής ρεύματος από τους ίδιους του καταναλωτές προς την ΑΗΚ.

Η Easy Power ανακοίνωσε την επένδυση που ετοιμάζεται να κάνει στην Κύπρο, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο Ομιλος κατέθεσε στη ΡΑΕΚ στις 16 Μαΐου αίτηση για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Ποταμιάς-Αγίου Σωζόμενου, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι ισχύος 21MW και θα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τεσσάρων μικρότερων έργων που γειτνιάζουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει κατατεθεί προς τη ΡΑΕΚ για έγκριση, και η οποία ανέρχεται στα 0,135 σεντ ανά κιλοβατώρα, είναι χαμηλότερη του σημερινού κόστους παραγωγής της ΑΗΚ.

Οπως αναφέρθηκε, το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου προγράμματος του Ομίλου που αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 50MW, και για την ολοκλήρωσή του ο Ομιλος θα υποβάλει επιπλέον αιτήσεις.

Ο κ. Λιασίδης είπε ακόμα ότι η αίτηση έχει γίνει εκτός σχεδίων χορηγιών. «Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα δεν επιζητά οποιανδήποτε επιδότηση από το σχετικό ταμείο στήριξης των ΑΠΕ» ανέφερε.

Εξάλλου, ο Ομιλος ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση για την οποία κατέθεσε σχετική πρόταση το Μάρτιο του 2011, που αφορά στην κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού.

Σύμφωνα με τον εκ των Διευθυντών του Ομίλου στην Ελλάδα, Νίκο Σαβούρη, βασικοί μέτοχοι θα είναι η Easy Power και η ΑΗΚ μέσω κοινοπραξίας που θα δημιουργηθεί.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός, τον οποίο ο Ομιλος θα ονομάσει Nicosia Sterling Engine Park, θα έχει συνολική ισχύ 25,5MW και η ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 56.500.000 εκ. κιλοβατώρες.

Το έργο προγραμματίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Σαβούρης, να κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, της αμερικανικής εταιρείας Infinia, δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και έχει εξελιχθεί για καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα για να εκμεταλλεύεται τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σταθμού θα ανέλθει στα 114 εκ. ευρώ και θα επιδοτηθεί κατά 37 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα NER300 της ΕΕ.

Ο κ. Σαβούρης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήδη ανακοίνωσε τη θετική αξιολόγηση της π

Keywords
Τυχαία Θέματα