Επαναξιολόγηση αιτητών για βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας

15:49 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κλειστό θα παραμείνει την Παρασκευή 19 Απριλίου το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας με στόχο να γίνει καλύτερη διευθέτηση των αιτήσεων για παροχή τροφίμων και την εφαρμογή συστήματος κάρτας δικαιούχου, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για βοήθεια σε δυσπραγούντες συνδημότες μας έχουν ξεπεράσει τις 1,400.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης «στα πλαίσια της αξιολόγησης των αιτήσεων από την τριμελή επιτροπή του Δήμου κάποιος προκειμένου να δικαιούται παροχή τροφίμων πρέπει να είναι λήπτης δημοσίου

βοηθήματος, να είναι άνεργος ή τα εισοδήματα του να είναι πολύ χαμηλά. Πρέπει ο αιτητής να προσκομίσει ένα χαρτί από τον οικείο Κοινοτάρχη ή την ενορία του για την κατοικία του και για τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το απαραίτητο πιστοποιητικό ανεργίας από το Γραφείο Εργασίας και λήψης δημοσίου βοηθήματος από το Γραφείο Ευημερίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «ακριβώς λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την οικονομική κρίση, υπήρχε ένας τρομακτικός αυξημένος αριθμός ατόμων που προσέρχονταν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η συνειδητή απόφαση μας ήταν να δίνουμε και σε μη δικαιούχους».

Ωστόσο, συνέχισε «επειδή διαβλέπουμε ότι η ανεργία θα αυξηθεί, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν και άλλο, οι αιτητές που έχουν πραγματική ανάγκη ολοένα και θα αυξάνονται, έχουμε αναγκαστεί να επανέλθουμε στο σύστημα αξιολόγησης αιτήσεων διότι θα πρέπει να δώσουμε μια προτεραιότητα σ’ αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη από άλλους και να βάλουμε μια ορθολογική διαδικασία. Γι αυτό το λόγο θα εισάξουμε το θεσμό των καρτών και έτσι θα μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο έλεγχο ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης που μας προσφέρουν οι συνδημότες μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι δικαιούχοι θα καταταγούν σε κατηγορίες, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «σίγουρα οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τρόφιμα ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στην οικογένεια τους. Επίσης έχουμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου και συνεργαζόμαστε με τους κοινωνικούς λειτουργούς εν δράση για να προσφέραμε στήριξη σε οικογένειες που έχουν ανάγκη πέραν από τα τρόφιμα».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Δήμος θα συνεργαστεί και με ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους αλλά δεν εργοδοτούνται ακόμα, απάντησε ότι «έχουμε προσεγγίσει την οργανωμένη ομάδα των κοινωνικών λειτουργών εν δράση αλλά εάν υπάρχουν άλλα άτομα με ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις στη κοινωνική ψυχολογία, είτε λογοθεραπεύτριες είτε παιδοψυχολόγοι, θα είμαστε σε θέση να τους εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα στήριξης».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που ο Δήμος Λάρνακας έχει ορίσει το Σάββατο 20η Απριλίου ως ημέρα εγγραφής εθελοντών, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «ακριβώς θέλουμε να στηρίξουμε δράσεις που να υποστηρίξουν όχι μόνο το Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και σε θέματα αλληλεγγύης, σε πολιτιστικά θέματα και σε ό,τι άλλο υπάρξει ανάγκη εθελοντικής εργασίας. Ηδη έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν πολλές ώρες από το χρόνο τους καθημερινά».

Ερωτηθείς που βρίσκεται το θέμα του Κοινωνικού Ιατρείου απάντησε πως «έχουμε έρθει σε επαφή με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Λάρνακας και Αμμοχώστου και επεξεργαζόμαστε τον τρόπο μέσα από τον οποίο εθελοντές γιατροί θα προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα στο χώρο του Μελάθρου Ευγηρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι το θέμα με τις κάρτες των δικαιούχων θα μηχανογραφηθεί για να μπορούμε να κρατούμε και στοιχείων τους αλλά και για να γίνεται επαναξιολόγηση των συνθηκών κάθε εξάμηνο. Στόχος είναι να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τη σύνθεση της οικογένειας ώστε εκεί που χρειάζεται να δίνουμε παιδικές τροφές ή εκεί που υπάρχουν άλλου είδους συνθήκες να προσφέρουμε την κατάλληλη βοήθεια.

Αναφορικά με την προσφορά τροφίμων, είπε ότι «οι συμπολίτες μας προσφέρουν διάφορα τρόφιμα και έχουν ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ. Ανώνυμος κόσμος, οργανωμένα σύνολα από την Κύπρο και το εξωτερικό, σχολεία ακόμα και νηπιαγωγεία προσφέρουν από το περίσσευμα ή το υστέρημα τους για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Την ίδια ώρα διάφοροι οργανωμένοι φορείς και σωματεία διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με τα έσοδα να προσφέρονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Για τις εορτές του Πάσχα ο Δήμος Λάρνακας θα προσφέρει σε όλους τους δικαιούχους το «πασχαλινό πακέτο αγάπης» με διάφορα προϊόντα και εδέσματα ούτως ώστε οι δικαιούχες οικογένειες να έχουν όλα τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Σημειώνεται ότι πέραν των 1,400 αιτήσεων έχουν υποβληθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και αναμένεται ότι μέχρι αύριο και μεθαύριο 17 και 18 Απριλίου θα ξεπεράσουν τις δύο χιλιάδες. Από την επόμενη εβδομάδα μετά την λειτουργία του μηχανογραφημένου συστήματος των αιτητών, τα τρόφιμα θα προσφέρονται μόνο στους δικαιούχους που θα προσκομίσουν επαρκώς συμπληρωμένες τις αιτήσεις τους και θα τύχουν έγκρισης κατόπιν σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας στο τηλέφωνο 24652429.

Keywords
Τυχαία Θέματα