Επαναδιορισμό του Αθ. Ορφανίδη,ζητούν οι Οικολόγοι

11:32 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ανακοίνωση του, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ”να ακούσει τη φωνή της λογικής”, όπως αναφέρει, ”και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια για την Κύπρο και την Ευρώπη”.

Η τρέχουσα θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη λήγει σε λίγες ημέρες σε μια περίοδο κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως ”σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης δίνει μάχες για την Κύπρο και την ευρωζώνη, στην Κύπρο, στη Φρανκφούρτη, πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

Η βαθιά γνώση του αντικειμένου και του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών, η αξιοπιστία και η διεθνής εκτίμηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιτρέπουν στον Αθανάσιο Ορφανίδη να κερδίζει μάχες, πείθοντας τους εταίρους μας.

”Καθώς οι κυπριακές Τράπεζες προσπαθούν να εξεύρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που προέκυψαν από τις άστοχες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα και να ικανοποιήσουν τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις που θα ισχύουν από το τέλος Ιουνίου 2012, και ενώ η Κύπρος κινδυνεύει να υποστεί (άδικα) νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (σε αρμονική συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών) χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι”, προστίθεται.

Σε τέτοιους καιρούς, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δεν είναι σοφή η αλλαγή του Διοικητή που ηγείται της προσπάθειας.

Σε αντίθεση με άλλα δημοκρατικά συντάγματα, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς διαβούλευση και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η απόφαση του Προέδρου για διορισμό Διοικητή για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνουν οι Οικολόγοι, θα είναι καθοριστική για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και για την ευημερία των Κυπρίων πολιτών.

”Καθώς ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των 330 εκατομμυρίων πολιτών της ευρωζώνης, η απόφαση του Προέδρου είναι επίσης σημαντική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες”, προστίθεται.

”Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που του παρέχει το Σύνταγμα για διορισμό Διοικητή. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπισή των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μακριά από προσωπικές και κομματικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και παραμερίζοντας προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα