Εντοπίστηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας στο σύμπαν μέχρι σήμερα

18:56 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το τηλεσκόπιο Hubble της ΝΑΣΑ εντόπισε ένα γαλαξία, ο οποίος φαίνεται να είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί ποτέ, ηλικίας ίσης σχεδόν με το ίδιο το σύμπαν.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, ο γαλαξίας αυτός δημιουργήθηκε όταν το σύμπαν ήταν 650 εκατ. ετών. Να σημειωθεί ότι η ηλικία του σύμπαντος σήμερα πιστεύεται ότι είναι 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η απόσταση ενός γαλαξία

υπολογίζεται στη βάση του χρώματος που εκπέμπει, αφού όταν το σύμπαν διαστέλλεται τα αντικείμενα που βλέπουμε απομακρύνονται από τη Γη, με αποτέλεσμα τα κύματα του φωτός που εκπέμπουν να επιμηκύνονται και να φαίνονται πιο κόκκινα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα ονομάζεται μετατόπιση προς το ερυθρό και μετράται με μια συγκεκριμένη κλίμακα. Οσο πιο ψηλά στην κλίμακα, τόσο πιο μακρινός ο γαλαξίας. Ο εν λόγω γαλαξίας πιστεύεται ότι βρίσκεται στο σημείο 8 της κλίμακας. Ο μέχρι σήμερα πιο μακρινός επιβεβαιωμένος γαλαξίας έχει μια μετατόπιση λίγο πάνω από το 7. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι γαλαξίες οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν μετατόπιση στο 11 της βαθμίδας αλλά τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο γαλαξίας, γνωστός με την ονομασία Abell2744 Y1, είναι περίπου 30 φορές μικρότερος από το δικό μας αλλά παρά το μικρότερό του μέγεθος, είναι πιο παραγωγικός από τον δικό μας αφού δημιουργεί δέκα φορές περισσότερα άστρα. «Μόνο πολύ λίγοι γαλαξίες αυτής της απόστασης είναι γνωστοί στην επιστημονική κοινότητα σήμερα», δήλωσε ο Jason Surace της ΝΑΣΑ, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα εντοπισμού μακρινών γαλαξιών θα συνεχιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα