Ενταση και αντιπαραθέσεις στη Βουλή για ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου

20:52 22/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την πλειοψηφία όλων των κομμάτων της Βουλής πλην ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος προχώρησε σήμερα το απόγευμα σε τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, ενοποιώντας τα κείμενα δύο προτάσεων νόμου και επιδιώκοντας να ξεπεραστούν προβλήματα αντισυνταγματικότητας, όμως η επιδιωχθείσα συναίνεση όλων τελικώς δεν επετεύχθη.

Οι δύο προτάσεις νόμου είχαν συζητηθεί επί μακρόν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου

και επίσης αρκετές υπήρξαν οι αναβολές της τελικής συζήτησης και ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, η οποία έγινε σήμερα τελικώς, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και των υπολοίπων κομμάτων.

Στην ψηφοφορία επί του ενοποιηθέντος κειμένου των δύο προτάσεων νόμου, 27 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών τάχθηκαν υπέρ, ενώ 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ καταψήφισαν, προειδοποιώντας για αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που επέφερε η πλειοψηφία.

Η μία από τις προτάσεις νόμου κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή Αγγελο Βότση, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και η δεύτερη από το βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τον καθορισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ως του ιδιοκτήτη του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στη Δημοκρατία και διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, καθώς και ως του καθολικού προμηθευτή φυσικού αερίου, σε οποιαδήποτε μορφή, για όλους ανεξαιρέτως του πελάτες για όσο χρονικό διάστημα η κυπριακή αγορά αποτελεί αναδυόμενη αγορά ή και η Δημοκρατία δύναται να παρεκκλίνει από τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πρόνοιες υπάρχουν, επίσης, για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Το ενοποιημένο κείμενο περιλαμβάνει πρόνοιες και για τη διαγραφή των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου, που αφορούν την αναστολή της εφαρμογής ορισμένων άλλων διατάξεών του, στην περίπτωση που η κυπριακή αγορά φυσικού αερίου αποτελεί αναδυόμενη αγορά και της κατ’ επέκταση δυνατότητας του Υπουργικού Συμβουλίου να αποφασίσει την ανάθεση της εισαγωγής και διάθεσης του φυσικού αερίου στη Δημοκρατία σε μία μόνον επιχείρηση και τη δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού σταθμού ως του αποκλειστικού σταθμού για την παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προβλέπεται με τον ψηφισθέντα νόμο και η αναστολή του δικαιώματος των αγοραστών φυσικού αερίου στη Δημοκρατία να επιλέγουν προμηθευτή για όσο χρονικό διάστημα η κυπριακή αγορά αποτελεί αναδυόμενη αγορά ή και η Δημοκρατία δύναται να παρεκκλίνει από τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες για την αντικατάσταση των δραστηριοτήτων που αφορούν το φυσικό αέριο για τη διεξαγωγή των οποίων απαιτείται η προηγούμενη εξασφάλιση σχετικής άδειας από τη Ρυθμ

Keywords
Τυχαία Θέματα