Ενώπιον της γερμανικής Κάτω Βουλής σήμερα ο Μάριο Ντράγκι

09:43 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένα καυτό δίωρο θα περάσει σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα παρουσιαστεί ενώπιον Βουλευτών των Επιτροπών Προϋπολογισμού, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Κάτω Βουλής, οι οποίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) της ΕΚΤ, το οποίο στοχεύει στην απάμβλυνση των πιέσεων σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν

προβλήματα αναχρηματοδότησης του χρέους τους.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και το οποίο προνοεί απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, θεωρείται ως θέμα ταμπού από Γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

“Αυτό που κάνει η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα να κάνει με τους όρους εντολής της”, δήλωσε ο Πέτερ Βιλς, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος θα βρίσκεται στη συνάντηση με τον Ντράγκι.

“Θέλω να ακούσω από τον κ. Ντράκγι για το πώς θα συνδυάσει την απεριόριστη αγορά ομολόγων με το στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών”, ανέφερε ο Βιλς, που θεωρείται επικριτής των προγραμμάτων διάσωσης κρατών-μελών από την ΕΕ.

Η συνάντηση, που θα είναι κλειστή για το κοινό, περιλαμβάνει εναρκτήρια ομιλία 10 λεπτών από τον κ. Ντράκγι, την οποία θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος ερωτοαπαντήσεων, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν σύντομες δηλώσεις από τον κ. Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσιάζεται ενώπιον της Κάτω Βουλής της Γερμανίας, αφού ο Γάλλος προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ μαζί με τον τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ενημέρωσαν Γερμανούς βουλευτές τον Απρίλιο του 2010 αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Αν και ο κ. Ντράγκι δεν είναι υπόλογος σε πολιτικούς, καθώς η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, ο ίδιος ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ προσφέρθηκε να συναντηθεί με Γερμανούς βουλευτές προκειμένου να επεξηγήσει τα σχέδια της ΕΚΤ τα οποία είχαν προκαλέσει αναβρασμό στη γερμανική Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα