Ενδεχόμενη αναστολή του νόμου για το ΦΠΑ στις οικοδομές

13:17 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Ανοικτό είναι το θέμα της αναστολής εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου περί ΦΠΑ, καθώς η εφαρμογή του, που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου, φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στους υπεργολάβους.

Ο τροποποιητικός νόμος, που αποτελεί μέρος του πακέτου προώθησης της ανάπτυξης, προνοεί ότι οι υπηρεσίες στην οικοδομική βιομηχανία (ηλεκτρολογικές και οικοδομικές) δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ

όταν πελάτης τους είναι εγγεγραμμένος στην Υπηρεσία ΦΠΑ και αντί αυτού θα διεκδικούν την επιστροφή του φόρου που καταβάλλουν για την αγορά υλικών από την Υπηρεσία ΦΠΑ κάθε τριμηνία.

Τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά την οποία επαγγελματικοί Σύνδεσμοι του κλάδου ζήτησαν την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η επιλογή της προσωρινής αναστολής της εφαρμογής του νόμου είναι στο τραπέζι μέχρι την εξεύρεση αμοιβαίων ρυθμίσεων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε τη συνέχιση της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών ομάδων για να βρεθεί λύση, γιατί – όπως ανέφερε – «εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο αποτελεί ένα μέτρο ανάπτυξης, που θα βοηθήσει έτσι το τελικό κόστος κατασκευής οικοδόμησης σπιτιών θα είναι χαμηλότερο με τρόπο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ακόμη και την αναστολή εφαρμογής αυτού του νόμου, εάν με τον τρόπο αυτό θα δοθεί χρόνος ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων και για διευθέτηση και αντιμετώπιση όλων των πρακτικών δυσκολιών που ενδεχομένως θα προκύψουν».

Όπως είπε, ο Εφορος ΦΠΑ δεσμεύτηκε ότι η Υπηρεσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους εργολάβους και υπεργολάβους το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους υπεργολάβους.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι το ΔΗΚΟ σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου που προνοεί την επιβάρυνση τόκων 5% υπερημερίας σε περίπτωση που δεν επιστραφεί το ΦΠΑ σε εταιρείες σε περίοδο τριών μηνών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων και Εφορος ΦΠΑ Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ανέφερε ότι στόχος είναι ο έλεγχος για το κατά πόσον τηρούνται τα στοιχεία εκ μέρους των εταιρειών και ότι δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή.

«Ούτε ένα σεντ δεν θα επιστρέφεται αβρόχοις ποσί. Θα γίνεται έλεγχος, τα δημόσια έσοδα είναι ο στόχος. Είναι καθήκον του κάθε πολίτη να καταβάλλει τους φόρους του», είπε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ) Σωτήρης Αριστοδήμου ανέφερε ότι με την εφαρμογή του νόμου δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς αυτοί θα καταβάλλουν ΦΠΑ αγοράζοντας υλικά, ενώ δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες τους και θα περιμένουν από την Υπηρεσία να τους καταβάλει αυτή το ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα