Έναρξη ερευνητικού έργου για παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων από μικροφύκη

11:11 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια κοινοπραξία από ερευνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενεργειακά γραφεία και ιδιωτικούς οργανισμούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, το Λίβανο και την Αίγυπτο, έχει αρχίσει τη μελέτη ενός πολύ σημαντικού ερευνητικού έργου για το μέλλον της παραγωγής βιοκαυσίμων στη Μεσόγειο.

Το έργο αφορά στην παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες

χώρες της Μεσογείου και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 19‐20 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση των εταίρων του έργου στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και σηματοδοτήθηκε η έναρξη αυτού του τεχνολογικά και ερευνητικά σημαντικού έργου που αναμένεται να δώσει πολύτιμα στοιχεία για το μέλλον της παραγωγής βιοκαυσίμων.

«Το έργο ‘Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες χώρες της Μεσογείου’ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ENPI European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) ‐ Mediterranean Sea Basin Joint Operational Programme», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα νέο έργο τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλει στους στόχους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την «αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια». Η μεθοδολογία περιλαμβάνει όλα τα στάδια για την παραγωγή βιοντίζελ από μικροφύκη: δειγματοληψία του θαλασσινού νερού ή γλυκού νερού, την επιλογή των μικροφυκών, χαρακτηρισμός των ειδών, η καλλιέργεια των μικροφυκών, τη συγκομιδή και την εξαγωγή βιοντίζελ και καθορισμός των ιδιοτήτων του παραγόμενου βιοντίζελ σύμφωνα με το πρότυπο EN14214 καθώς και έλεγχος και δοκιμή του.

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, το έργο στοχεύει να συλλέξει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα μικροφύκη των χωρών που συμμετέχουν (επισκόπηση της βιβλιογραφίας και των μελετών), να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις διαθέσιμες state‐of‐the‐art τεχνολογίες και να παρέχει επίσης μελέτες σκοπιμότητας, μετά την εφαρμογή των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αλυσίδας αξίας για την παραγωγή ανανεώσιμων υγρών καυσίμων που βασίζονται σε μικροφύκη, στοχεύοντας στον τομέα των μεταφορών και πολύτιμα υποπροϊόντα. Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της τοπικής και περιφερειακής συνεργασίας των ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα