Ελεύθερη η σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ (Upd)

09:41 25/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 09:20 (25/2)

Ελεύθερη αφέθηκε από την Αστυνομία Κύπρου, στις 09:00 χθες το βράδυ, η συλληφθείσα στο αεροδρόμιο Λάρνακας 48χρονη Ελένα, σύζυγός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος υπήρξε μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και πρόσφατα αγόρασε το Σκορπιό της οικογένειας Ωνάση.

Όπως

αναφέρθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στις 13:50, γυναίκα από τη Ρωσία, βάσει εκκρεμούντος εντάλματος σύλληψης και τέθηκε υπό κράτηση.

Η συλληφθείσα ανακρίθηκε από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στη Λεμεσό, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον της και αφέθηκε ελεύθερη γύρω στις 09:00 το βράδυ.

Από την Αστυνομία δεν δίδονται άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση, ωστόσο ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και άλλα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την υπόθεση, αναφέροντας ότι η σύλληψή της Ελένα έγινε για κλοπή σπάνιου αντικειμένου μεγάλης αξίας, το οποίο ανήκει στο Domus Trust, που διασφαλίζει την περιουσία των θυγατέρων του ζεύγους Ριμπολόβλεφ, της Κάτιας και της Άννας.

Το αντικείμενο αυτό προσδιορίζεται ως πολύτιμο διαμάντι, με εκτιμώμενη αξία πέραν των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την Ελένα αναφέρεται, επίσης, σε ιστοσελίδες ότι ήταν περίπου 20 ετών όταν παντρέυτηκε τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Κάτια και την Αννα. Το 2008 η Ελενα Ριμπολόβλεβα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, διεκδικώντας από τον Ντμίτρι τη μισή του περιουσία, δηλαδή περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που οδήγησε σε μια σκληρή και μακρά δικαστική διαμάχη.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ περιλαμβάνεται από το περιοδικό Φορμπς στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Το 2009, η Ελένα έγραψε επιστολή στον Εισαγγελέα της Γενεύης, όπου κατοικούσε από το 1995, αναφέροντας πως, αν κάτι της συμβεί, ύποπτος θα πρέπει να θεωρηθεί ο σύζυγός της.

Η Ελένα κατέθεσε, επίσης, μήνυση για την αγορά του Σκορπιού, ενώ για περισσότερα από πέντε έτη και οι δύο καταθέτουν αγωγές και μηνύσεις ο ένας εναντίον του άλλου σε επτά τουλάχιστον χώρες.

Είδηση 20:06 (24/2)

Συνελήφθη νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας από την κυπριακή Αστυνομία, μετά από ένταλμα, η εν διαστάσει σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, Έλενα Ριμπολόβλεβα. Ο Ρώσος μεγιστάνας είναι ιδιαίτερα γνωστός τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Πρόσφατα αγόρασε το 9,75% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ενώ πριν λίγο καιρό αγόρασε από την οικογένεια Ωνάση το Ελληνικό νησί Σκορπιός δίπλα από την Λευκάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε βάρος της εν διαστάσει συζύγου του Ρώσου μεγιστάνα εκκρεμούσε, ένταλμα σύλληψης για την κλοπή διαμαντιού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που ανήκει στις κόρες της.

Η Έλενα Ριμπολόβλεβα, συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας, μόλις έφτασε στην Κύπρο και κατόπιν οδηγήθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έλενα Ριμπολόβλεβα φέρεται να είχε κλέψει το τεράστιας αξίας διαμάντι το οποίο όμως ανήκε στο κυπριακό εμπίστευμα, το οποίο διασφάλιζε την περιουσία των θυγατέρων της, Κάτιας και Άννας. Η διαμάχη για το διαμάντι είναι μεταξύ της ίδιας και των δύο κόρων της.

Η καταγγελία στην Κυπριακή αστυνομία έγινε από τον διαχειριστή του διαμαντιού το οποίο αγοράστηκε το 2008 για σκοπούς επένδυσης. Ο διαχειριστής του εμπιστεύματος είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες για να επιστραφεί το διαμάντι, πράγμα όμως που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος της Έλενας Ριμπολόβλεβα, όταν εκείνη θα έφθανε στην Κύπρο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Έλενα Ριμπολόβλεβα ολοκλήρωσε την κατάθεσή της Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Λεμεσού και αφέθηκε ελεύθερη, αλλά κρατήθηκε το διαβατήριό της.

Αναχώρησε από το κτήριο της αστυνομίας με τη συνοδεία τεσσάρων δικηγόρων της και αναμένεται να περάσει το βράδυ σε σπίτι φίλων της. Η αστυνομία δεν έχει αποφασίσει αν αύριο θα την οδηγήσει στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης.

Στη κατάθεση της επιμένει ότι το δακτυλίδι με το διαμάντι αξίας 50 εκ ευρώ, της το είχε χαρίσει ο σύζυγός της και δεν αποτελεί περιουσία του καταπιστεύματος.

Η ανακοίνωση από τους διαχειριστές του εμπιστεύματος:

Κατόπιν υποβολής παραπόνου, η Elena Rybolovleva συνελήφθη σήμερα από τις αστυνομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την άφιξη της τελευταίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το εν λόγω παράπονο υπεβλήθη εκ μέρους των επιτρόπων του Εμπιστεύματος «Domus Trust», το οποίο αποτελεί Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα. Το εν λόγω παράπονο σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με κλοπή περιουσιακού στοιχείου του εμπιστεύματος (ένα σπάνιο αντικείμενο εξαιρετικά μεγάλης αξίας) από την Elena Rybolovleva.

Σημειώνεται πως η Bolton Trustees Ltd ως επίτροπος του πιο πάνω Κυπριακού Διεθνούς Εμπιστεύματος έχει νομικό καθήκον και υποχρέωση να διατηρεί και να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπιστεύματος. Για σκοπούς εκπλήρωσης των καθηκόντων πίστεως του επιβάλλεται όπως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του τίτλου και της νόμιμης ιδιοκτησίας των περιουσιακών στοιχείων του εμπιστεύματος με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες Νόμους..

Εντός των πλαισίων αυτών και επί τη βάση των ισχυόντων Νόμων η Bolton Trustees Ltd, έχει νομική υποχρέωση και οφείλει, ως επίτροπος να λαμβάνει όλα τα αναγκαία διαβήματαγια την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του εμπιστεύματος, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Είναι απόλυτα σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα αξιόπιστο διεθνές οικονομικό κέντρο, να προστατεύει όλες τις εταιρείες και τα εμπιστεύματα τα οποία έχουν επενδύσει σε αυτή και έχουν επιδείξει εμπιστοσύνη στην οικονομία της όπως και στο χρηματοοικονομικό και νομικό της σύστημα.

Ουδεμία πρόθεση υπάρχει εκ μέρους της Bolton Trustees Ltd ως επιτρόπου της Domus Trustνα προβεί σε οιαδήποτε σχόλια επί της ουσίας του παραπόνου που υπεβλήθη στις αστυνομικές αρχές, εκτός του ότι έχει πιστεύει και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο Κυπριακό νομικό σύστημα και την Κυπριακή Δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα