Έκθεση Ευρωβουλής εναντίον της φυλοκτονίας

20:22 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκθεση εναντίον της φυλοκτονίας (gendercide) υιοθέτησε η τεράστια πλειοψηφία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, μετά από έκθεση που προετοίμασε, ως εισηγήτρια του θέματος, η Κύπρια Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η κ. Παπαδοπούλου έκανε λόγο για την “ηθική ικανοποίηση που νοιώθει ένας Κύπριος Ευρωβουλευτής – που είμαστε μόνο λίγοι ανάμεσα σε τόσους – να πετυχαίνεις μια τόσο σκληρή έκθεση και να τη βγάζεις σε πέρας με συντριπτική πλειοψηφία”.

“Χαίρομαι

γιατί η ψήφιση με 500 ψήφους υπέρ έδωσε την ευχέρεια να μπει στην ατζέντα του ΕΚ αυτή η καινοτόμα προσέγγιση”, πρόσθεσε η Κύπρια Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι το θέμα είχε συζητηθεί και παλιότερα εντός ΕΚ αλλά λόγω έντονων αντιπαραθέσεων δεν είχε περάσει.

Η φυλοκτονία προκαλεί καθολική ανησυχία καθώς ως φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ασία και την Ευρώπη αλλά παρατηρείται επίσης στη Βόρεια Αμερική.

Το βασικό αίτιο του φαινομένου είναι η βαθιά εδραιωμένη προτίμηση για άρρενες απογόνους, που είναι ριζωμένη σε πολιτισμικά και οικονομικά βιώματα και επιτείνεται από τη φθίνουσα γονιμότητα και τις πιέσεις για τη δημιουργία μικρότερων οικογενειών.

Αυτό δημιουργεί ανισότητες όσον αφορά την αναλογία ανδρών – γυναικών και παρατηρείται ότι οι απωλεσθείσες γυναίκες είναι τουλάχιστον σήμερα 200 εκ. ενώ το 1990 ήταν 100 εκ.

“Υπάρχει μια αυξητική τάση γιατί αυτή η `θηλοκτονία` υπάρχει αυτή η δυσαναλογία αυξάνεται σε διάφορες χώρες στην Κορέα, στην Ινδία, στην Κίνα, στην Λατινική Αμερική σε χώρες των ΗΠΑ”, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην Κίνα η αναλογία γεννήσεων αγοριών έναντι κοριτσιών το 2011 ήταν 113 προς 100, η αντίστοιχη στην Ινδία 112 προς 100, ενώ η φυσιολογική αναλογία βιολογικά είναι 106 αγόρια προς 102 κορίτσια.

Η έκθεση ζητά όπως διενεργηθεί ενδελεχής επιστημονική εξέταση των αιτίων και συλλογή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις αναλογίες των φύλων κατά τη γέννηση, την παιδική θνησιμότητα και τις αναγνωρισμένες πρακτικές επιλογής φύλου.

Παράλληλα, καλεί για εκπόνηση και βελτίωση υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης καθώς και σε εξειδικευμένη κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού.

Ζητείται η λήψη μέτρων στήριξης κοριτσιών και γυναικών και η προώθηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από στερεότυπα.

Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της κείμενης νομοθεσίας.

Αποτράπηκε προσπάθεια αλλαγής του θέματος σε απαγόρευση αποβολών

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε επίσης ότι τροπολογίες που υποβλήθηκαν με στόχο την απαγόρευση των αποβολών από άλλη Ευρωβουλευτή απορρίφθηκαν, αφού δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο της έκθεσης.

“Εδώ δεν συζητούμε την αποβολή ως μέτρο προγεννητικού ελέγχου”, εξήγησε, “εδώ συζητούμε πώς να σώσουμε εκατομμύρια θήλεων εμβρύων”.

Χαίρομαι, πρόσθεσε, “γιατί αυτό δεν πέρασε, δεν ήταν αυτό το θέμα που συζητούσαμε, εδώ συζητούσαμε μόνο πώς να δώσουμε το δικαίωμα μέσα από την γέννα να μην θανατώνονται τα θήλεα έμβρυα και νομίζω ότι το πετύχαμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα