Εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και ανέργων άρχισε στη Λάρνακα η ΔΕΟΚ

18:50 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τον τίτλο «Κοινωνική Δημοκρατική Πορεία Ευαισθητοποίησης Αφύπνισης και Κινητοποίησης» η ΔΕΟΚ άρχισε εκστρατεία διεκδίκησης δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη Κύπρο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Χριστοφή, Επαρχιακός Γραμματέας της ΔΕΟΚ

Λάρνακας – Αμμοχώστου «η εκστρατεία άρχισε στις 4 Νοεμβρίου 2013 και θα διαρκέσει για δύο περίπου μήνες και έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε διάφορα εργοτάξια της Λάρνακας για ενημέρωση των εργαζομένων. Εχουν καθοριστεί συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες λειτουργοί της συντεχνίας θα επισκέπτονται υπηρεσίες απασχόλησης για ενημέρωση των ανέργων» είπε και πρόσθεσε πως έχουν επίσης καθοριστεί μέρες κατά τις οποίες η ΔΕΟΚ θα εκπροσωπείται με εθελοντική εργασία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας.

Ο κ. Χριστοφή σημείωσε πως η εκστρατεία πραγματοποιείται με στόχο «τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη Κύπρο. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, παρά αντίδραση και μαχητική κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση κάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές, την παιδεία, την υγεία, την στεγαστική πολιτική, περικοπές που συμποσούνται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοφή είπε ότι «υπάρχει μεγάλη αντίδραση μέσα στον κόσμο ο οποίος θέλει να κινητοποιηθεί και το απαιτεί από τις ηγεσίες όλων των συντεχνιών, δεδομένου ότι θέλει να δει όλες τις συντεχνίες μαζί να μάχονται για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων αλλά και των ανέργων».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η ΔΕΟΚ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η ενότητα μεταξύ των συντεχνιών και οι κινητοποιήσεις να γίνουν από κοινού. Μέχρις ότου όμως επιτευχθεί αυτή η ενότητα εμείς θα προχωρήσουμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει».

Κληθείς να αναφέρει την αντίδραση του κόσμου στην εκστρατεία της ΔΕΟΚ ο κ. Χριστοφή είπε πως έχουμε επισκεφθεί εργοτάξια στα οποία εργάζεται αρκετό εποχιακό προσωπικό και «αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης αλλά αντίθετα θα περάσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις ειδικά το 2014. Γνωρίζοντας λοιπόν όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που μας περιμένει ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί, να κινητοποιηθεί» είπε και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε στους καναπέδες μας, μπροστά από τις τηλεοράσεις και να περιμένουμε απαθείς τι άλλο θα γίνει και τι άλλο μας περιμένει».

Είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο για διάφορα πράγματα, όπως αύξηση της βενζίνης, φόροι κατανάλωσης, αποχετευτικό και άλλα δεδομένου ότι φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και υπάρχουν μαζεμένοι αρκετοί λογαριασμοί τους οποίους πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει».

Ερωτηθείς για τους αλλοδαπούς εργάτες από τρίτες χώρες αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ρουμανία και Βουλγαρία, ο κ. Χριστοφή απάντησε πως «δυστυχώς ακόμα κάποιοι «καλοί» εργοδότες εκμεταλλεύονται αυτό το προσωπικό και ειδικά στην τουριστική βιομηχανία. Στην κατασκευαστική βιομηχανία με τις απολύσεις με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους και με την οικονομική κρίση, το φαινόμενο των αλλοδαπών εργατών έχει μειωθεί αρκετά και το πρόβλημα σταδιακά θα ξεπεραστεί».

Ωστόσο, συνέχισε το μεγάλο πρόβλημα είναι η τουριστική βιομηχανία στην οποία «αρκετά ξενοδοχεία δεν ακολουθούν την συλλογική σύμβαση και κάνουν προσωπικά συμβόλαια με το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται ανθρώπους από ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόσληψη ντόπιου προσωπικού στη τουριστική βιομηχανία έχουν εξαγγελθεί αργά, τα ξενοδοχεία έχουν ήδη προσλάβει το προσωπικό τους, στη πλειονότητα του ευρωπαίους και οι αριθμοί κύπριων εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα είναι πολύ μικροί» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα