Εκπρόσωπος: Η Κυβέρνηση απενεργοποίησε την “ατομική βόμβα” της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας

17:57 1/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται ένα νέο μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι επιχειρούνται «επιμέρους, αλλά πολύ σημαντικές βελτιώσεις» παρά την επιδείνωση στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την επιδείνωση αυτή, η οποία, όπως ανέφερε προέκυψε από την «ατολμία και αναποφασιστικότητα»

της προηγούμενης Κυβέρνησης.
«Η Κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει κυριολεκτικά μια ατομική βόμβα, προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε, γλυτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία», είπε ο κ. Στυλιανίδης. Τώρα, συνέχισε, διαχειρίζεται μια μετασεισμική κατάσταση πραγμάτων πολλών ρίχτερ, με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την τρίωρη σχεδόν συνεδρία του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αντικείμενο της συζήτησης, κατά τον κ. Στυλιανίδη, ήταν θέματα που αφορούν την τελική διαβούλευση «με στόχο την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα».

Συμπλήρωσε ότι στις 18.30 απόψε, η διαπραγματευτική ομάδα του Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεχίσει τη διαβούλευση, στην παρουσία της αντίστοιχης διαπραγματευτικής ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την οριστικοποίηση των θέσεων της Κυπριακής πλευράς.
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, «θα πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα», ενόψει της συνάντησης της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Πέμπτη.

Είπε ότι ακολούθως, στις 20.30, θα συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την ενημέρωση των κομμάτων και την ει δυνατόν «καλύτερη συνεργασία και συλλογικότητα» ενόψει της διαμόρφωσης της δανειακής σύμβασης.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα αφορούν θέματα στον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημοσιονομική πολιτική και δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και το δημόσιο τομέα και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια.

«Η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα, η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, να είναι πλήρης», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι γίνεται συζήτηση και με συνδικαλιστικούς φορείς, όπως η ΕΤΥΚ.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αποτελεί εφικτό στόχο ενόψει της διαπραγμάτευσης, από αύριο το 40% των κεφαλαίων των επιχειρήσεων που τώρα είναι παγοποιημένο στην Τράπεζα Κύπρου, να αποδεσμευτεί, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η πρόταση για δέσμευση του 40% προήλθε από την κυπριακή πλευρά, μέσω του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «(πρόταση) της Κυβέρνησης τουλάχιστον, δεν ήταν ποτέ» και πρόσθεσε ότι με την παγοποίηση του ποσοστού αυτού υπήρξε αδυναμία των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο τους.
Συμπλήρωσε ότι στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα «θέλουμε να πείσουμε οποιονδήποτε έχει σχέση με αυτή την παγοποίηση, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται με στόχο να διατηρηθούν σημαντικές θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στο θέμα των ωρομισθίων, καθώς και στη δυνατότητα να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην πρόσβαση των δημοσίων υπαλλήλων στο σημερινό σύστημα υγείας, μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου εθνικού συστήματος υγείας.
Ως προς τις βελτιώσεις που επιχειρούνται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση της περιόδου εμφάνισης πλεονάσματος από το 2016 στο 2017, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε με τη σημερινή διαβούλευση να πάμε στο 2018». Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής και να μην υπάρξουν τόσο ασφυκτικά μέτρα.

Ερωτηθείς για τις «κόκκινές γραμμές» της Κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε όλα τα θέματα στα οποία θα γίνει τελική διαβούλευση, υπάρχουν προτάσεις της Κυβέρνησης που θα είναι «έστω και επ’ ολίγω» βελτιωτικές. Σε άλλη ερώτηση για την αναμενόμενη από την Κυβέρνηση ύφεση, ο κ. Στυλιανίδης είπε εξάλλου ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται μια εξειδικευμένη μελέτη, χρόνο και συνεχείς προσαρμογές.
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι εξουσιοδοτήθηκε από το σύνολο των Υπουργών «λόγω φημών και ψιθύρων» που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, να δηλώσει ότι όποιος κατέχει οποιοδήποτε στοιχεία για οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με μετακίνηση χρημάτων είτε άλλη ενέργεια που μπορεί να σχετίζεται με ειδική χρήση πληροφοριών «να τα δώσει άμεσα στην ερευνητική επιτροπή» που ορκίζεται αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα